Međunarodni krivični sud traži od Mongolije da uhapsi Putina

Srna
Međunarodni krivični sud traži od Mongolije da uhapsi Putina

MOSKVA - Međunarodni krivični sud smatra da Mongolija mora da uhapsi ruskog predsjednika Vladimira Putina jer je ta zemlja član tog suda, rekao je portparol Suda Fadi el Abdalah.

Međunarodni krivični sud je izdao nalog za Putinovo hapšenje u martu prošle godine, optužujući ruskog predsjednika za “protivpravnu deportaciju stanovništva (djece)” i “nezakonito prebacivanje stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju”.

Moskva je te tvrdnje odbacila kao smiješne, ističući da evakuacija civila iz zona borbenih dejstava nije zločin.

Putin dolazi u posjetu Mongoliji u ponedjeljak, 2. septembra, povodom obilježavanja 85. godišnjice bitke u Drugom svjetskom ratu. To ga teoretski dovodi u opasnost od hapšenja prema nalogu Međunarodnog krivičnog suda, čiju je jurisdikciju priznala Mongolija.

Ni Rusija, ni Ukrajina nisu potpisnice Rimskog statuta, ali je Ukrajina podnijela zvaničan zahtjev Mongoliji da uhapsi Putina.

Abdalah je rekao da je Mongolija potpisala Rimski statut i da je obavezna da postupa po njemu.

-Sve države koje su potpisale Rimski statut imaju obavezu da sarađuju u skladu sa Poglavljem devet. U slučaju nesaradnje, sudije Međunarodnog krivičnog suda mogu donijeti zaključak o tome i obavijestiti Skupštinu država članica o tome. Tada je na skupštini da preduzme sve mjere koje smatra prikladnim - rekao je Abdalah.

Rimski statut predviđa izuzeće kada bi hapšenje određene osobe predstavljalo “kršenje ugovorne obaveze” sa drugom zemljom ili bi narušilo “diplomatski imunitet osobe ili imovine treće države”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva nije zabrinuta u vezi sa nalogom Međunarodnog krivičnog suda.

Očekuje se da će Putin prisustvovati ceremoniji obilježavanja bitke na Halkin Golu 1939. godine. Ova odlučujuća pobjeda Crvene armije i njenih mongolskih saveznika nad carskom japanskom vojskom obezbijedila je istočno krilo Sovjetskog Saveza do 1945. godine, podsjeća “Raša tudej”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana