Mediji: Rusi daju Hutima moćne rakete „Jahont“

Srna
Foto: P-800 oniks

BIJELjINA - Zapadne novinske agencije navode da Rusija pregovara sa Hutima o isporuci protivbrodskih krstarećih raketa „P-800 oniks“ (u izvoznoj verziji „jahont“), kao odgovor na moguću isporuku zapadnih raketa dugog dometa Kijevu.

 „Jahont“ se smatra jednom od najnaprednijih protivbrodskih raketa na svijetu.

Dizajnirana je da leti preko površine mora dvostruko većom brzinom od brzine zvuka, izbjegavajući detekciju.

Fabijan Hinc, stručnjak za balističke rakete na Međunarodnom institutu za strateške studije, smatra da bi rusko prebacivanje raketa „jahont“ jemenskim pobunjenicima bio „prelomni trenutak“ za regionalnu bezbjednost.

Moskva, kako tvrde neki izvori, uz posredovanje Irana, vodi tajne pregovore sa jemenskim Hutima.

Prema ovim izvorima, predstavnici Moskve i Huta sastali su se najmanje dva puta u Teheranu, a očekuje se još sastanaka u narednim nedjeljama.

Rakete „P-800 oniks“, sa dometom od oko 300 kilometara, kažu stručnjaci, omogućiće Hutima da preciznije gađaju komercijalne brodove u Crvenom moru i povećaju prijetnju američkim i evropskim ratnim brodovima koji ih štite.

Portparol Huta Mohamed Abdel Salam, na pitanje novinara o pregovorima o raketama, rekao je da „nema pojma“ o tome.

Vojni stručnjaci smatraju da odluka o isporuci ruskih raketa Hutima može biti povezana sa stavom zapadnih zemalja koje razgovaraju o mogućnosti da se Ukrajini dozvoli da gađa dalekometne ciljeve na ciljeve duboko u Ruskoj Federaciji.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana