„Leopardi” ostaju u kavezu, raste pritisak na Berlin

GS
„Leopardi” ostaju u kavezu, raste pritisak na Berlin

BERLIN - Odluka o isporuci onoga što Ukrajina najviše želi - modernih njemačkih tenkova “leopard 2” - nije donijeta juče na sastanku zvaničnika više od 50 zemalja u američkoj vojnoj bazi “Ramštajn”. Koči Njemačka, ali sve više raste pritisak na Berlin da promijeni odluku.

-Ovo je blamaža. Novi manevar u izvrdavanju. Sve ovo ostavlja utisak da Njemačkom vladaju amateri, koji još nisu svjesni ozbiljnosti situacije - tako su, između ostalog, brojni njemački mediji ocijenili to što zvanični Berlin, ni poslije sastanka Kontakt grupe za pomoć Ukrajini, nije dao zeleno svjetlo da se Kijevu isporuče najmoderniji njemački tenkovi “leopard 2”.

Nevladine organizacije bliske vladajućim Zelenima su čak organizovale i proteste ispred Bundestaga, a čini se da je kritičare najviše razbjesnila izjava novog ministra odbrane Nemačke Borisa Pistorijusa, koji je a 11 mjeseci od početka sukoba u Ukrajini izjavio da „emačka tek mora da vidi kolika je dostupnost “leoparda 2” u njenim redovima, piše RTS.

Ukrajinci tvrde da su im tenkovi hitno potrebni jer je većina tenkova, koje trenutno imaju iz sovjetskog ili postsovjetskog vremena.

U Ukrajini strahuju da će Rusija sljedećih mjeseci pokrenuti novu ofanzivu te vjeruju da će se rat brže završiti ako budu pobjednici u narednoj oslobodilačkoj kontraofanzivi. Problem je to što se sada suočavaju s ruskim modernijim i boljim tenkovima T-90.

-U svakom slučaju ćete pomoći Ukrajini oružjem i shvatiti da ne postoji drugi način da se okonča rat, osim porazom Rusije. Ali današnja odluka ubija još naših ljudi. Svaki dan odlaganja znači još smrti Ukrajinaca. Brže razmišljajte - kaže savjetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak.

Šolc i francuski predsfednik Emanuel Makron, kao i članovi parlamenta te dvije zemlje, sastaće se sutra u Parizu kako bi razgovarali o privredi, energetici, bezbjednosti i evropskoj politici, prenijele su danas agencije. , Politiko navodi da će centralna tema razgovora biti rat u Ukrajini, kao i saradnja Nemačke i Francuske unutar EU i NATO pakta, a iz Pariza poručuju da ne očekuju napredak po pitanju isporuke novih tenkova Ukrajini.

-Mi, ministri spoljnih poslova Letonije, Estonije i Litvanije, pozivamo Nemačku da Ukrajini odmah obezbijedi tenkove „leopard”. To je potrebno da bi se zaustavila ruska agresija, pomoglo Ukrajini i brzo se uspostavio mir u Evropi. „emačka kao vodeća evropska sila ima posebnu odgovornost u tom pogledu - kaže letonski ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevič.

Olaf Šolc je na neki način promijenio izjavu, rekavši da će „njemačka poslati “leoparde 2”, tek kada Amerika Ukrajini pošalje svoje tenkove “abrams”.

Međutim, SAD za to nisu voljne, pravdajući to navodno skupim održavanjem tih tenkova i komplikovanim korišćenjem.

S obzirom na to da su tenkovi „leopard 2“ drugim državama isporučeni pod izvoznim dozvolama, Njemačka može zaustaviti izvoz u treće zemlje. Ali, Poljska je 19. januara poručila da postoji mogućnost da će ignorisati Njemačku i da će ove tenkove ustupiti Ukrajini.

Iako pojedini analitičari u Njemačkoj već govore da je zapravo Olaf Šolc sve bliži odluci da dozvoli drugim zemljama da svoje “leoparde 2” daju Ukrajini, u krugovima oko Šolca je jasno da zapravo on “leopard 2” vidi kao svojevrsnu tanku liniju između solidarne podrške Ukrajini i eskalacije rata.

Konkretno, u dijelu njemačke vlasti postoji strahovanje da bi ovo njemačko “da” zapravo moglo da bude velika provokacija Moskvi i eventualno uvod u nuklearni rat.

Protivnici isporuke tenkova su mišljenja da bi isporukom tenkova eskalirala umiješanost NATO-a u rat u Ukrajini, povećavajući rizik od širenja rata. Ukrajinci uvjeravaju da će tenkove koristiti samo unutar svojih granica, piše list „Gardijan“.

Šta je „leopard 2“?

Riječ je o borbenom vozilu koji je u upotrebi od 1979. godine. U vožnji ima domet od 500 kilometara, a maksimalna brzina mu je 68 kilometara na sat. Ima top od 120 milimetara i dva laka mitraljeza.

Osim što ga koristi njemačka vojska, koristi se i u mnogim drugim državama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana