Izvršeno drugo pogubljenje korišćenjem azota

Tanjug
Izvršeno drugo pogubljenje korišćenjem azota

VAŠINGTON - U Sjedinjenim Američkim Državama izvršeno je drugo pogubljenje korišćenjem azota, što je metoda koju su američki i evropski veterinari smatrali neprihvatljivom za eutanaziju većine životinja.

Alan Miler (59) proglašen je mrtvim u četvrtak u 18.38 po lokalnom vremenu u zatvoru u južnoj Alabami, prenio je AP i dodao da se Miler tresao i drhtao oko dva minuta, nakon čega je uslijedilo oko šest minuta otežanog disanja tokom kojih se borio da dođe do vazduha.

Smrtonosna metoda uključuje stavljanje respiratorne maske na lice i sprovođenje čistog azota, pri čemu nedostatak kiseonika uzrokuje smrt gušenjem.

Prema izjavama svjedoka, Milerove posljednjeg riječi su bile: “Nisam učinio ništa da bih bio ovdje” i “Nisam učinio ništa da bih bio osuđen na smrt”.

Miler je pogubljen zbog pucnjave 1999. godine, u kojoj je ubio trojicu saradnika - Li Holdbruksa, Kristofera Skot Jensija i Terija Džarvisa.

-Večeras je konačno zadovoljena pravda za ove tri žrtve. Njegova djela nisu bila rezultat ludila, nego čistog zla. Njegovi gnusni zločini zauvijek su promijenili tri porodice i molim se da mogu da pronađu utjehu nakon svih ovih godina - poručila je guvernerka Alabame Kej Ajvi.

Prvo pogubljenje korišćenjem azota sprovedeno je, takođe, u Alabami, u januaru.

Očevidac je tada za AP opisao kako je izgledalo pogubljenje 58-godišnjeg Keneta Smita.

-Smit je počeo snažno da se trese, uvija i da se grči, kao da ima napad. Snaga njegovih pokreta uzrokovala je da se kolica barem jednom pomjere. Podigao je glavu s kolica i zatim pao - prisjetio se očevidac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana