Izrael dobija novi vojni paket vrijedan 8,7 milijardi dolara

Srna
Izrael dobija novi vojni paket vrijedan 8,7 milijardi dolara

JERUSALIM - Izrael je saopštio da je obezbijedio paket pomoći od SAD u vrijednosti od 8,7 milijardi dolara za podršku svojim vojnim naporima i za održavanje kvalitativne vojne prednosti u regiji.

Paket uključuje 3,5 milijardi dolara za osnovne ratne nabavke, koje su već primljene i namijenjene za ključne vojne kupovine, i 5,2 milijarde dolara za sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući protivraketne sisteme "Gvozdenu kupolu", "Davidovu praćku" i napredni laserski sistem.

Izrael se trenutno bori na dva fronta, protiv palestinske islamističke grupe Hamas u Gazi i pokreta Hezbolah, koji podržava Iran, u Libanu.

Najava pomoći uslijedila je nakon pregovora u Pentagonu između Ejala Zamira, generalnog direktora izraelskog Ministarstva odbrane, i američkih zvaničnika iz domena odbrane, navodi se u saopštenju izraelskog Ministarstva odbrane.

Ministarstvo je saopštilo da sporazum ukazuje na "snažno i trajno strateško partnerstvo između Izraela i SAD i čvrstu posvećenost izraelskoj bezbjednosti", posebno u rješavanju regionalnih bezbjednosnih prijetnji od Irana i milicija koje podržava Iran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana