Gutereš: Svijet je bure baruta, sukobi se šire od Bliskog istoka do Ukrajine

Agencije
Gutereš: Svijet je bure baruta, sukobi se šire od Bliskog istoka do Ukrajine

NjUJORK – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, na početku debate u Generalnoj skupštini UN u Njujorku, pozvao je na hitan prekid vatre u Gazi i poručio da je vrijeme za pravedan mir zasnovan na Povelji UN, na međunarodnom pravu i rezolucijama UN.

Čovječanstvo, kako je rekao, hrli ka nezamislivom – buretu baruta koje rizikuje da proguta svijet.

On je u uvodnom govoru upozorio da nekažnjivost, nejednakost i nesigurnost po pitanju globalne situacije stvaraju „neodrživ svijet“.

Istakao je da više ne može tako i pozvao na hitan prekid vatre u Gazi.

Prema njegovim riječima, brzina i obim ubijanja i razaranja u Gazi nisu slični ničemu što je on vidio tokom godina koliko je generalni sekretar.

- Više od naših 200 zaposlenih je ubijeno, pa ipak, žene i muškarci Ujedinjenih nacija nastavljaju da isporučuju humanitarnu pomoć, rekao je Gutereš.

Međunarodna zajednica mora da se ujedini za trenutni prekid vatre, bezuslovno oslobađanje talaca i početak procesa ka rješenju sa dvije države, dodao je Gutereš.

Pozivajući se na produbljivanje geopolitičkih podjela, ratove kojima se ne nazire kraj, klimatske promjene i razvoj nuklearnog oružja, Gutereš kaže da čovječanstvo „hrli ka nezamislivom – buretu baruta koje rizikuje da proguta svijet“.

Nestabilnost na mnogim mjestima širom svijeta je nusproizvod nestabilnosti odnosa moći i geopolitičkih podjela.

- Najvažnije je poštovati Povelju UN, međunarodno pravo, podržavati i sprovoditi odluke međunarodnih sudova i jačati ljudska prava u svijetu. Bilo gdje i svuda, naglasio je Gutereš.

Ukazao je na sukobe koji „bijesne i umnožavaju se, od Bliskog istoka do Ukrajine i Sudana, kojima se ne nazire kraj“ i na globalni bezbjednosni sistem, za koji je rekao da „ugrožavaju geopolitičke podjele“.

Gutereš je rekao da se rat u Ukrajini širi bez naznaka da će skoro biti okončan.

- Vrijeme je za pravedan mir zasnovan na Povelji UN, na međunarodnom pravu i rezolucijama UN. U međuvremenu, Gaza je neprestana noćna mora koja prijeti da zahvati cijeli region. Svi bismo trebali biti uznemireni zbog eskalacije. Liban je na ivici, rekao je Gutereš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana