Galuzin: NATO radi na scenariju upotrebe nuklearnog oružja protiv Rusije

Tanjug
Galuzin: NATO radi na scenariju upotrebe nuklearnog oružja protiv Rusije

MOSKVA - Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin izjavio je danas da NATO radi na scenariju upotrebe nuklearnog oružja protiv Rusije.

-NATO praktikuje takozvane zajedničke nuklearne misije. To znači da su zemlje članice koje nemaju nuklearno oružje uključene u vojno planiranje upotrebe nuklearnog oružja i njihovi stručnjaci su obučeni kako da rukuju američkom nuklearnom municijom - rekao je Galuzin u intervjuu za agenciju TASS.

On je naveo da se razrađuju različiti scenariji upotrebe nuklearnog oružja protiv Rusije.

Galuzin je rekao da je, istovremeno, Poljska pokrenula novu rundu vojnih priprema.

- Raspoređivanje snaga privatne vojne kompanije Vagner u našoj bratskoj republici (Bjelorusija) nije ništa drugo, nego još jedan vještački izgovor da Varšava započne novu rundu vojnih priprema -  ocijenio je ruski zvaničnik.

On je dodao da planovi poljskih vlasti da ojačaju granicu sa Belorusijom nesumnjivo predstavljaju prijetnju po bezbjednost Bjelorusije i Rusije.

Poručio je da su dvije zemlje u stanju da pruže zajednički simetričan odgovor na bilo kakve neprijateljske poteze Varšave.

- Ne treba sumnjati da ćemo mi, Rusija i Bjelorusija, moći da pribjegnemo zajedničkim naporima i da simetrično odgovorimo na bilo kakve neprijateljske korake poljskog rukovodstva - rekao je Galuzin.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, zamjenik šefa ruske diplomatije naveo je da je mirno rješenje sukoba moguće samo ako Kijev prestane sa "neprijateljstvima i terorističkim napadima" i ako "zapadni sponzori prestanu da pumpaju ukrajinsku vojsku sa vojnom opremom".

On je upozorio Ukrajinu i Zapad da ne pokušavaju da napadnu Zaporošku nuklearnu elektranu.

-Istovremeno, pozivamo Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) i njeno izvršno rukovodstvo da hitno pošalje svoje stručnjake u elektranu kako bi javno dokumentovali sve slučajeve ukrajinskih napada i hrabro registruju odakle dolazi stvarna pretnja po operativnu bezbednost objekta - rekao je Galuzin.

Naveo je da je obnavljanje sporazuma o žitu moguće ako se ispune uslovi koje je predložila ruska strana i samo ako je sporazum usklađen sa navedenim humanitarnim ciljevima.

-Naš stav ostaje isti: Ponovno povezivanje ruske poljoprivredne banke sa sistemom SWIFT, obnavljanje isporuka rezervnih dijelova, uspostavljanje transportne logistike i osiguranja, vraćanje pristupa ruskim kompanijama stranim sredstvima - rekao je Galuzin.

Dodao je da će tek nakon toga biti moguće "pristupiti razmatranju mogućnosti" da se nastavi sa crnomorskom inicijativom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana