Frederiksen: Dozvoliti Kijevu da zapadnim oružjem napada Rusiju

Tanjug
Frederiksen: Dozvoliti Kijevu da zapadnim oružjem napada Rusiju

KOPENHAGEN- Premijerka Danske Mete Frederiksen pozvala je danas zemlje saveznice Ukrajine da dozvole Kijevu da upotrijebi zapadno oružje za napade unutar ruske teritorije.

-Predlažem da završimo diskusije o crvenim linijama. Najvažnija crvena linija je pređena kad su Rusi ušli u Ukrajinu. Neću prihvatiti ovu premisu i ne mogu da prihvatim da bilo ko iz Rusije odlučuje šta je ispravno u NATO-u, Evropi ili Ukrajini - rekla je Frederiksen u intervjuu za Blumberg.

Ona je ocijenila da su ukrajinski saveznici napravili grešku kada su “prali ruke” od napada ukrajinskih dronova koji su pogodili mete u Rusiji.

Prema njenim riječima, to je Moskvi dalo ''veoma jaku kartu'' u ruke. Zemlje koje Ukrajini šalju oružje za rat protiv Rusije, prije svih SAD, postavile su ograničenja na upotrebu tog oružja, strahujući da bi njihova upotreba unutar ruske teritorije dovela do direktnog sukoba NATO-a s Rusijom.

Prošle sedmice, odlazeći generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg izjavio je da NATO neće postati dio sukoba ako zemlje članice dozvole Ukrajini da izvrši udare oružjem koje je dobila od Zapada na rusku teritoriju, i da Zapad ne treba da se plaši da pređe “crvene linije”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocijenio je da Stoltenbergov stav o “crvenim linijama”.

Peskov je rekao da je Stoltenberg to izjavio zato što uskoro napušta tu funkciju.

-On je čovjek koji odlazi, uskoro će prestati da tamo radi. Ali, nažalost, mislim da njegov stav dijele mnogi u Evropi. Čuli smo mnogo bijesnih riječi iz Evrope, da se, kažu, ne treba plašiti ni Rusije ni (predsjednika Rusije Vladimira) Putina, da nema potrebe da se oni shvate ozbiljno - rekao je Peskov, i dodao da ima još “trezvenih glava” koje sa dužnom pažnjom analiziraju riječi Putina i razumiju šta one zaista znače.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana