Francuska i Njemačka obećale pomoć Ukrajini

GS/Agencije
U toku je 333. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini
Foto: Agencije | U toku je 333. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini

MOSKVA/KIJEV - U toku je 333. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini. Ruska vojska je u ofanzivi u Zaporoškoj oblasti. Oružane snage Ukrajine gomilaju oklopnu tehniku, zapadne proizvodnje kod Svatova, saopštili su u LNR. Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da će uskoro posjetiti Ukrajinu.

Francuska i Njemačka obećale pomoć Ukrajini, uključujući i vojnu podršku

Njemačka i Francuska su danas obećale da će pomagati Ukrajini onoliko dugo koliko to bude potrebno i da će podržati napore za krivično gonjenje ratnih zločinaca.

Pomoć Ukrajini tokom njenog rata sa Rusijom biće fokusirana na specifične oblasti, uključujući vojsku i ekonomiju, navele su dvije nacije u zajedničkom saopštenju koje je uslijedilo nakon sastanka najviših vladinih zvaničnika u Parizu, prenio je Rojters.

Sastanci vlada Francusko i Nemačke se održavaju najmanje jednom godišnje radi koordinacije politika.

Posljednji je održan u maju 2021. putem video linka zbog pandemije kovida 19.

Današnji skup je prvi neposredan sastanak od 2019. godine.

Sastanak je prvobitno bio zakazan za oktobar, ali je odložen zbog razlika u pitanjima poput energetike, odbrane i ekonomije. Francuska i Nemačka obilježavaju 60. godišnjicu Jelisejskog ugovora, proslavljajući višedecenijsko prijateljstvo ceremonijama i razgovorima o evropskim bezbednosnim, energetskim i drugim izazovima.

Prije tačno 60 godina, 22. januara 1963, njemački kancelar Konrad Adenauer i francuski predsjednik Šarl De Gol potpisali su sporazum kojim je prekinuto dugogodišnje neprijateljstvo Nemaca i Francuza.

Smijenjen ukrajinski ministar koji se sumnjiči za mito od 400.000 dolara

Ukrajinska vlada smenila je danas zamjenika ministra infrastrukture i regionalnog razvoja Vasilija Lozinskog, koji je uhapšen i optužen da je primio mito u iznosu od 400.000 dolara.

“Ukrajinska vlada se vodi principom nulte tolerancije prema korupciji i nastavlja da se odlučno bori protiv korupcije”, saopštila je vlada, prenosi “Kijev independent.

Nacionalni biro za borbu protiv korupcije priveo je u subotu Lozinskog zbog sumnje da je primio 400.000 dolara u kešu.

Lozinski i saučesnici su navodno planirali da za sebe uzmu dio od 1,68 milijardi dolara koje je država generatora i druge opreme.

Prema navodima Biroa, pristali su da daju ugovor ponuđaču sa napumpanim cijenama u zamjenu za miting.

Lozinski je navodno priveden kada je primio mito i on je tada uhapšen, u trenutku dok je primao pare.

Ukoliko ga proglase krivim, prijeti mu do 12 godina zatvora.

Raskolnici zauzeli hram u Kijevskoj oblasti

Predstavnici raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine, uz podršku naoružanih nacionalista, zauzeli su hram Ukrajinske pravoslavne crkve u selu Tarasovka u Kijevskoj oblasti, saopšteno je iz informacionog odjeljenja Ukrajinske pravoslavne crkve.
Raskolnici su, kako se navodi, uz naoružane nacionaliste i predstavnike mjesne vlasti, juče slomili brave i ušli u svetinju, a vjernika koji je čuvao hram poprskali biber sprejem i istukli.

“Na licu mjesta su se počeli okupljati parohijani Uspenjske crkve, ali su se napadači zatvorili u hram i zablokirali ulaz”, navodi se u saopštenju.

Iz Ukrajinske pravoslavne crkve napominju da to nije prvi put da je Uspenjski hram meta agresivnih napada raskolnika, koji su ga pokušali zauzeti 7. decembra 2022. godine, ali im to tada nisu dozvolili parohijani.

U posljednje vrijeme ukrajinske vlasti su pojačale aktivnosti protiv Ukrajinske pravoslavne crkve, prenosi Tas.

Od kraja novembra prošle godine Služba bezbjednosti Ukrajine pretresa hramove po cijeloj zemlji, nekoliko sveštenika optuženo je za izdaju, a određenom broju sveštenika Ukrajinske pravoslavne crkve, ukazom predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, oduzeto je ukrajinsko državljanstvo.

Njemačka bi mogla isporučiti Ukrajini tenkove “leopard 2” ali samo za vojne vježbe

Bundesver je spreman da u Ukrajinu prebaci 19 tenkova “leopard 2A5”, saznaje “Špigel”. Ovaj model se koristi samo za vojne vežbe, kao imitacija neprijateljskih tenkova. Njemačka je spremna da preda samo ove modele.

Kako piše časopis, njemačko Ministarstvo odbrane je u proleće 2022. sastavilo spisak svih tenkova “leopard 2” koji su dostupni njemačkoj vojsci, od kojih neki mogu da se isporuče, a da ne oslabe njemačku odbrambenu sposobnost. Ukupno, na listi se nalazi 312 različitih tenkova. U maju ih je 99 bilo na održavanju, jedan je povučen. Dakle, Bundesver sada ima 212 funkcionalnih tenkova modela 2A5, 2A6, 2A7 i modernog 2A7V (53).

Berlin je spreman da Kijevu prebaci samo tenkove starih modela, tvrdi časopis. 

Kijevski režim povlači zapadna oklopna vozila iz oblasti Harkova u pravcu Svatova, rekao je za Sputnjik vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

„Prema riječima stanovnika Harkova, primjećeno je prebacivanje oklopnih vozila sa dva voza u Kupjansk. Oklopna vozila zapadnog tipa se istovaraju na stanici gdje se sortiraju i šalju u pravcu sela Svatovo”, rekao je on.

Ruska vojska vodi aktivnu ofanzivu u Zaporoškoj oblasti. Oni su već preuzeli kontrolu nad nekoliko sela u regionu i spremaju se za ofanzivu na grad Orehovo, rekao dopisnik lista „Izvestija” Roman Polšakov, koji se nalazi na prvoj liniji fronta.

„Naše trupe se kreću ka Orehovu sa dve strane - sa jugozapada i jugoistoka. Nekoliko sela je već oslobođeno. A sada, kako momci kažu, njihova čistka se već završava. Grad je veoma dobro utvrđen”, napisao je dopisnik u tekstu za Izvestija.

Polšakov je ukazao na veliki intenzitet vatre u blizini naselja koja su stavljena pod kontrolu Oružanih snaga RF. On je dodao da aktivnije napredovanje ruskih trupa u regionu ometaju mine koje su postavile Oružane snage Ukrajine. U potrazi za njima, vojnici ruske vojske koriste dronove.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana