Direktor Bi-Bi-Sija zatražio istragu o sopstvenom imenovanju

Srna
Direktor Bi-Bi-Sija zatražio istragu o sopstvenom imenovanju

LONDON - Direktor Bi-Bi-Sija Ričard Šarp zatražio je od odbora te agencije da istraži proces njegovog imenovanja na tu funkciju usljed izvještaja o navodnoj umiješanosti bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona u tom procesu u zamjenu za pomoć bivšem lideru u osiguravanju pozajmice, javio je britanski list “Gardijan”.

List “Sandej tajms” objavio je prošle sedmice da je Šarp, kojeg je za funkciju direktora preporučio Džonson 2020. godine, pomogao bivšem premijeru da osigura žiranta za pozajmicu od oko 909.500 evra (800.000 funti), što je izazvalo pozive za istragu o potencijalnom sukobu interesa u procesu imenovanja Šarpa.

“Gardijan” piše da je Šarp naredio odboru Bi-Bi-Sija da provjeri potencijalni sukob interesa tokom procesa njegovog imenovanja, mada je negirao bilo kakvu umiješanost u organizovanje bilo kakve finansijske pomoći Džonsonu.

“Nisam bio uključen u isplatu pozajmice ni pronalaženje žiranta, niti sam organizovao bilo kakvo finansiranje. Imamo brojne izazove u Bi-Bi-Sija i znam da ovakve distrakcije nisu dobrodošle”, naveo je Šarp u internoj elektronskoj poruci.

Laburistička partija poslala je pismo komesaru za imenovanja na javne funkcije Vilijamu Šokrosu u kojem poziva na istragu u vezi sa Šarpovim imenovanjem.

“Sandej tajms” objavio je da je Šarp pomogao Džonsonu da dobije pozajmicu krajem 2020. godine, kada je tadašnji premijer imao finansijske probleme zbog alimentacije koju je plaćao bivšoj supruzi.

U tom izvještaju se navodi da je Šarp organizovao sastanak Džonsona i kanadskog multimilionera Sema Blita, tokom kojeg je Kanađanin predložio da bude žirant bivšem britanskom premijeru. Šarp je nekoliko sedmica kasnije imenovan kao izbor britanske Vlade za funkciju direktora Bi-Bi-Sija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana