Čavušoglu: Stokholm da zabrani protest na kojem je najavljeno spaljivanje Kurana

Srna
Čavušoglu: Stokholm da zabrani protest na kojem je najavljeno spaljivanje Kurana

ANKARA - Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izrazio je nadu da će švedske vlasti povući odluku kojom su odobrili proteste u Stokholmu na kojima je najavljeno spaljivanje Kurana.

”Odobrenje je dato i pored svih naših upozorenja. Taj podli čin dogodiće se danas oko 16.00 časova i nadam se da će švedske vlasti preduzeti neophodne mjere do tada i da to neće dozvoliti”, rekao je Čavušoglu novinarima.

On je dodao da se ti protesti ne mogu kvalifikovati kao sloboda izražavanja.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je ranije da je posjeta njegovog švedskog kolege Ankari, koja je planirana za narednu sedmicu, otkazana nakon što su vlasti Švedske odobrile proteste u Stokholmu.

Švedska policija saopštila je ranije da će antiislamskom aktivisti i lideru političke stranke tvrdokorne desnice u Danskoj Rasmusu Paludanu biti dozvoljeno da zapali Kuran tokom današnjeg mitinga ispred turske Ambasade u Stokholmu, prenosi “Raša tudej”.

“Švedski zakoni pružaju snažnu zaštitu. Izuzetno je važna mogućnost protesta i slobode izražavanja”, rekao je portparol švedske policije Ola Osterling.

Švedski ambasador u Turskoj Stafan Herstrom pozvan je juče na razgovor u tursko Ministarstvo spoljnih poslova zbog najavljenog protesta, a diplomatski izvori kažu da je planirano spaljivalje Kurana “zločin iz mržnje.”

“Stav Švedske je neprihvatljiv. Očekujemo da se taj čin ne dozvoli kao i da se vrijeđanje svetih vrijednosti ne može braniti pod plaštom demokratskih prava”, navode izvori, prenosi agencija Anadolija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana