Britanija šalje vojni kontingent na Kipar kao pomoć za evakuaciju Britanaca iz Libana

Tanjug
Britanija šalje vojni kontingent na Kipar kao pomoć za evakuaciju Britanaca iz Libana

LONDON - Britanija će poslati vojni kontingent na Kipar kako bi pomogla svojim državljanima da napuste Liban, nakon eskalacije sukoba Izraela i libanske grupe Hezbolah.

Britanska vlada je u saopštenju najavila da će 700 britanskih vojnika otputovati na Kipar i ojačati prisustvo u oblasti u koju su već poslata dva broda Kraljevske mornarice, avioni i transportni helikopteri, prenosi Rojters.

-Događaji u proteklim satima i danima su pokazali koliko je ova situacija nestabilna. Zato je i naša poruka jasna: britanski državljani treba odmah da napuste zemlju (Liban) - rekao je ministar odbrane Džon Hili.

Istovremeno, britanski premijer Kir Starmer izjavio je da je veoma zabrinut zbog toga što situacija u regionu Bliskog istoka izmiče kontroli.

-Sve strane bi trebalo da se povuku sa ivice. Idem u Njujork na Generalnu skupštinu UN-a da razgovaram sa kolegama i saveznicima, ali moja poruka će biti vrlo jasna: prekid vatre. Povucite se sa ivice. Deeskalirajte situaciju - rekao je Starmer u intervjuu za LBC radio.

Intenzivne borbe ove nedjelje između Izraela i libanskog Hezbolaha pojačale su strepnju da će gotovo godinu dana od izbijanja sukoba u Pojasu Gaze neprijateljstva eskalirati i destabilizovati Bliski istok, gdje već bjesne borbe između palestinskog Hamasa i Izraela, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana