Bajden na sastanku sa Zelenskim: Rusija neće pobijediti

Tanjug
Bajden na sastanku sa Zelenskim: Rusija neće pobijediti

VAŠINGTON - Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je na sastanku sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, u Bijeloj kući, da "Rusija neće pobijediti".

-Ukrajina će pobijediti i bićemo uz vas sve vrijeme - rekao je Bajden u obraćanju Zelenskom, prenosi Glas Amerike.

On je prethodno najavio više od osam milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, „da bi toj zemlji pomogao u odbrani protiv ruske invazije“. Pomoć obuhvata prvu isporuku precizno navođenih kliznih bombi dometa do 130 kilometara, raketne sisteme "Patriot", kao i municiju vazduh-zemlja.

-Stavljamo do znanja da smo uz Ukrajinu sada i u budućnosti -, rekao je Bajden.

Dodao je da će SAD nastaviti da pomažu Ukrajini da ojača poziciju na ratištu i da je naložio Pentagonu da rasporedi sav preostali novac za vojnu pomoć do kraja njegovog mandata u januaru.

-Sjedinjene Države su okupljale svijet da podrži ukrajinski narod u odbrani slobode od ruske agresije, a glavni prioritet moje administracije je bio da pružim Ukrajini podršku koja joj je potrebna da pobijedi - naveo je Bajden u saopštenju.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je agenciji Rojters da Bajden neće dati saglasnost Vašingtona u vezi sa upotrebom američkih projektila za napad na mete koje se nalaze dublje na ruskoj teritoriji.

Zelenski je zahvalio na pomoći američkoj administraciji - rekavši da obuhvata važne odbrambene resurse.

-Iskoristićemo pomoć da postignemo zajednički cilj: pobjedu Ukrajine, pravedan i trajni mir i transatlantsku bezbjednost - rekao je Zelenski na društvenoj mreži Iks.

Poslije razgovora s Bajdenom, Zelenski se sastao i sa potpredsjednicom SAD i demokratskim predsjedničkim kandidatom Kamalom Haris, koja je tokom susreta izjavila da su pozivi da Ukrajina ustupi dio teritorije Rusiji "opasni i neprihvatljivi".

Kako prenosi agencija AP, njen komentar predstavlja kritiku sugestija republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa i njegovog kandidata za potpredsjednika, senatora Džej Di Vensa, da bi Ukrajina trebalo brzo da sklopi sporazum o okončanju rata.

-To nisu prijedlozi za mir, već prijedlozi za predaju - kazala je Haris.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana