Vučić:Bošnjaci u Srbiji bezbjedni, ovo je njihova zemlja

Tanjug
Vučić:Bošnjaci u Srbiji bezbjedni, ovo je njihova zemlja

PANČEVO- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas Bošnjacima da će u Srbiji biti uvijek bezbjedni i da je ovo njihova zemlja, a da je na nadležnim organima da preduzmu odgovarajuće mjere protiv policajaca koji su u Priboju pevali pesme kojima se preti pripadnicima drugih naroda.

-Bošnjacima u Srbiji kazem da je ovo njihova zemlja i to govorim ovde u Pančevu kao što sam govorio u Sjenici ili Tutinu, jednako koliko i moja i jednako koliko i svih nas i biće apsolutno bezbedni i zaštićeni - poručio je Vučić odgovarajući na pitanje da li se Bošnjaci mogu osećati bezbjedno i kakva će biti reakcija države poslije snimka koji se pojavio na društvenim mrežama, a na kome se vide policajci u Priboju koji pjevaju pjesmu u kojoj veličaju zločine u Srebrenici.

Vučić je istakao da niko ne moze da misli da je dobro i pametno da se vrijeđaju ili da se prijeti pripadnicima drugih naroda podsjećanjem na ubistva nevinih ljudi, kao i da ne postoji čovek koji to može da opravda.

On je rekao da je taj snimak vidio u regionalnim medijima, koji, kako je primjetio, nedvosmisleno iz Srbije ne žele da emituju bilo sta što bi bilo lijepo, ćute o ekonomskim rezultatima ili velicanstvenom doceku Nove godine u Beogradu, a podižu negativne teme.

Vučić je dodao i da je bolje da ne komentariše pisanje hrvatskih medija o ovome, ali je istakao da Srbi i Bošnjaci jedni bez drugih ne mogu ni da žive ni da opstanu.

-Što pre to shvatimo bolje i za jedne i za druge. Pročitao sam na stotine reakcija posle toga što se dogodilo u Priboju i te reakcije nisu na ponos nikome kao ni inicijalni događaji. Mrznja s jedne strane izaziva još veću mržnju sa druge strane i to nikome nije donelo dobro - poručio je Vučić.

On je pozvao sve ljude da vode računa o svojim komšijama i prijateljima Bosnjacima, kao i Bošnjake da vode računa o Srbima.

Kaže da su mu „u Sjenici pripadnici VOA i BIA govorili da ne sjeda u jedan ili drugi restoran jer se tu pjevaju pjesme Naseru Oriću ili neke druge“, ali da on smatra da „nije grijeh ako je negdje otišao da pojede zeljanicu ili ćevape“.

-Za nas je jedini izbor mir - rekao je Vučić i naveo da je danas dobio pisma i Bošnjaka i Srba i da moli i jedne i druge da razumiju da srpska država neće dozvoliti bilo kakve sukobe, nemire, incidente ili ugrožavanje bezbjednosti bilo koga.

-Ponavljam, moja poruka Bošnjacima - ovo je njihova zemlja kao i naša i oni u njoj moraju da se osećaju kao svoj na svome, a uveren sam da će nadležni organi u skladu sa zakonom preduzeti određene mere - zaključio je Vučić.

Srbija uvijek spremna za dijalog, ali bez diktata

- Srbija je uvek za dijalog spremna, ali dijalog bez uslovljavanja i bez diktata i naredbi za srpsku stranu - poručio je Aleksandar Vučić.

Vučić je, na pitanje kakav je stav Beograda po pitanju budućnosti dijaloga sa Prištinom i da li je realno očekivati da se on završi do kraja ove godine, rekao da je Srbija uvek spremna za dijalog.

-Međutim primetili ste dve stvari ko je pažljivo i na ozbiljan način čitao izjave Aljbina Kurtija. Prvo, rekao je da može dijalog naravno, ali da u centru bude međusobno priznanje. To je bila tačka jedan. Pošto sam shvatio da ne razume o čemu govori, rekao je da su na čistom evropskom putu i da će tražiti prijem u EU, a da je Srbija članica Evroazijskog saveza.On ne razume šta je potpisati sporazum, a šta biti član - objasnio je on.

Vučić je izrazio uvjerenje da je do tog zaključka Kurti vjerovatno došao čitajući pojedine zapadne medije.

-Srbija se nalazi na evropskom putu i ima veoma dobre odnose sa svim svojim prijateljima u svetu , Rusijom, Kinom, Indijom i nastaviće da ih čuva, gaji i baštini - naglasio je on.

Vučić je ukazao da je „predstojeći referendum prilika da pokažemo da smo opredeljeni za evropske vrednosti“.

-A to je pre svega da građani razumeju da će profesionalci sami birati sudije i tžioce bez mešanja politike. To je važna poruka da se Srbija menja - zaključio je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana