Vučić se nada da Beograd i Priština mogu imati ozbiljne razgovore

Srna
Vučić se nada da Beograd i Priština mogu imati ozbiljne razgovore

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je nadu da Beograd i Priština mogu imati ozbiljne razgovore.

"Ja sam surovi realista i veoma pragmatičan čovek. Ne očekujem ništa, nadam se da možemo imati ozbiljne razgovore odgovornih ljudi", rekao je Vučić.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem naglasio značaj razgovora Beograda i Prištine i sa aspekta očuvanja stabilnosti.

"Mislim da je važno da razgovaramo i sačuvamo mir i stabilnost, pre svega, a da onda pokušamo da dođemo do nekog rešenja", rekao je Vučić.

On je napomenuo da se Beograd ponašao odgovorno i ranije tokom dijaloga sa Prištinom pod pokroviteljstvom EU.

"Nisam siguran da su se svi čak i u Evropi na takav način ponašali, a da ne govorimo o albanskoj strani koja svoju osnovnu obavezu /formiranje Zajednice srpskih opština/ iz Briselskog sporazuma nije sprovela u delo", rekao je Vučić.

On je napomenuo da su Beograd i Priština do sada potpisali 48 sporazuma i da o tome želi da obavijesti novoimenovanog premijera u Prištini.

"Čuo sam da je novoimenovani premijer /Aljbin Kurti/ u Prištini rekao kako imamo 33 sporazuma. Želim da ga obavestim da imamo 48 sporazuma, da čovek zna koliko sporazuma imamo ako se već spremaju za razgovore", rekao je Vučić.

On je rekao da vjeruje u razgovore i u četiri ključne slobode - protok robe, kapitala, usluga i ljudi, naglasivši značaj incijative "mali Šengen".

Vučić je izrazio nadu da će Priština ukinuti zabranu na plasman proizvoda iz centralne Srbije na Kosmet.

"Nadam se, jer ne mogu da očekujem ništa da će biti dozvoljeno srpskim proizvodima posle godinu i tri-četiri meseca od kada su uvedene takse. To i nisu takse, to je prekid i zabrana trgovine sa Srbijom", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, štetu zbog toga trpe i Srbi i Albanci koji su morali sličnu ili istu robu da nabavljaju po većoj cijeni.

"Mi iz centralne Srbije nismo mogli da otpremimo robu ili kako bi Albanci rekli, mi iz Srbije nismo mogli da izvezemo robu. Ali kako god gledate, mi smo izgubili 500 miliona evra, a da ne kažem koliko su izgubili Srbi i Albanci na Kosovu", rekao je Vučić.

Varhelji je rekao da odnosi između Beograda i Prištine predstavljaju ključno pitanje za cijeli region, te istakao da je prvi korak koji Kosovo mora da napravi - ukidanje taksa.

Prema njegovim riječima, da bi došli do dugoročnog mirnog rješenja, dvije strane moraju da se međusobno dogovore.

Varhelji je rekao da je lično spreman da pomogne, ukoliko je to moguće, na bilo koji način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana