Vučić na samitu UN: Srbija neće žrtvovati tradicionalne vrijednosti

Tanjug
Foto: Tanjug

NjUJORK - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na Samitu o budućnosti u Ujedinjenim nacijama da je nevjerovatno koliko velike sile koriste laži i licemjerje u svoju korist, radeći protiv malih zemalja pod izgovorom mira i međunarodnog prava.

- Naravno, jako je bitno imati mir, a ne konflikte i sukobe. Ne želim ponavljati prazne priče, jer se međunarodno pravo primjenjuje uglavnom na velike sile, a ne na male. Ako govorimo o najmoćnijim zemljama, nevjerovatno je koliko laži i licemjerja koriste kako bi radile protiv malih zemalja, rekao je Vučić tokom dvodnevnog Samita o budućnosti, koji se održava u okviru 79. zasjedanja Generalne skupštine UN.

Predsjednik Srbije je naglasio da je mir važniji od svega. "Mir je jako važan, ali velike zemlje često koriste mir u svoju korist, dok drugi dosta gube u tom procesu. Svi akteri, bez izuzetka, pozivaju se na međunarodno pravo u svoju korist, namjerno zaboravljajući šta su radili i šta rade danas. Sve velike sile treba podsjetiti da ne treba kršiti prava. Srbija podržava plan generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i podržava Pakt budućnosti, bez obzira na to što želimo vidjeti više kompromisa", poručio je Vučić.

Predsjednik Srbije takođe je istakao da će se Srbija oduprijeti svim „woke“ pokretima koji se nameću njenim tradicionalnim vrijednostima. "Srbija je na svom evropskom putu i, za razliku od mnogih, poštuje norme i regulative međunarodnog prava. Istovremeno, Srbija je moderna zemlja sa velikom stopom rasta i nije spremna da žrtvuje svoje tradicionalne vrijednosti", rekao je on.

Ocijenio je da su za Srbiju važne teme održivi razvoj, finansijski razvoj, međunarodni mir i bezbjednost, nauka, tehnologija i digitalna saradnja, kao i mlade generacije i transformacija globalnog upravljanja.

- Srbija svakako podržava ono što je važno, i pitanje klimatskih promjena je nešto što, kao i Kina, podržava. Vjerujemo da će SAD i UN imati više razumijevanja za postojeću finansijsku arhitekturu, dodao je.

Predsjednik je istakao da Srbija vjeruje da zaslužuju pažnju napomene Brazila i Rusije vezane za klimatske promjene, jer su fokusirane na bezbjednost.

- Srbija vjeruje da je jako važno naći balans između zapadnih interesa i vladavine prava i zahtjeva mnogih drugih država, posebno kada pričamo o porodicama i tradicionalnim vrijednostima. Ljudska prava su jedna stvar, ali zloupotreba ljudskih prava može biti u suprotnosti sa tradicionalnim pravima koja mnoge zemlje ne mogu prihvatiti, posebno kada govorimo o porodičnim vrijednostima. Te vrijednosti su nešto što Republika Srbija njeguje, zaključio je Vučić.

Predsjednik Srbije sastao se u Njujorku sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj saradnji i zajedničkim projektima, kao i o predstojećoj posjeti turskog predsjednika Srbiji.

- Sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o svim temama bitnim za bilateralne odnose naših zemalja, kao i globalnim bezbjednosnim izazovima sa kojima se čitav svijet suočava. Razgovarali smo o ekonomskoj saradnji i zajedničkim projektima koji mogu da doprinesu razvoju i prosperitetu oba naroda i čitavog regiona, napisao je Vučić na Instagram nalogu budućnostsrbijeav.

Tema razgovora, kako je dodao, bila je i predstojeća posjeta Erdogana Srbiji.

Vučić se prethodno sastao i sa predsjednikom Vlade Belgije Aleksandrom de Kroom i predsjednikom Kenije Vilijamom Rutom i govorio na drugoj plenarnoj sesiji Samita o budućnosti, koji se održava u sjedištu Ujedinjenih nacija.

Vučić će tokom boravka u Njujorku do 27. septembra imati bilateralne susrete sa više od 40 svjetskih lidera. 
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana