Ukinut pritvor Dijani Hrkalović

Tanjug
Foto: Ilustracija

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor bivšoj državnoj sekretarki u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Dijani Hrkalović, rekao je za Tanjug jedan od njenih branilaca Nenad Tasić.

Odluku o ukidanju pritvora je donijelo krivično vanpretresno vijeće suda nakon što je tužilaštvo podnijelo optužni prijedlog protiv nje zbog krivičnog djela trgovina uticajem u produženom trajanju.

Hrkalovićka je nešto manje od dva mjeseca bila u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, od hapšenja 15. decembra.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnijelo je ranije danas sudu optužni prijedlog protiv Hrkalovićke i tražilo da joj sud produži pritvor po dva nova osnova - zbog postojanja opasnosti od bjekstva i uticaja na saučesnike, ali sud taj prijedlog nije usvojio.

Hrkalovićka se tereti da je izvršila dva krivična djela trgovina uticajem za koje je zaprijećena kazna zatvora između jedne i osam godina zatvora.

Sumnjiči se da je uticala na načelnika odjeljenja za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića da ne dostavi blagovremeno neke izvještaje tužilaštvu u vezi sa ubistvom Vlastimira Miloševića, poznatom kao “ubistvo na šinama”, za koje je bio optužen, a kasnije pravosnažno oslobođen Veljko Belivuk, koji je sada optužen za najbrutalnija krivična djela kao vođa kriminalne grupe “Principi”.

Prije 20-ak dana protiv nje je proširena istraga zbog sumnje da je zajedno sa bivšim načelnikom Policijske uprave Novi Sad Miloradom Šušnjićem neovlašćeno prisluškivala bosanskog kriminalca Darka Eleza, koji je nedavno izručen iz Srbije BiH zbog niza tamo počinjenih krivičnih djela.

Na taj način su, kako se sumnja, uticali da on ne dođe pod obradu drugih policijskih odjeljenja.

Sve navode krivičnih prijava protiv nje, Hrkalovićka je negirala na saslušanjima u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Krivičnim prijavama obuhvaćeni su i Šušnjić i Milenković.

Šušnjić se takođe tereti za krivično djelo trgovina uticajem, a Milenković za krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Hrkalovićka je uhapšena 15. septembra nakon zajedničkog rada Tužilaštva i Sektora unutrašnje kontrole MUP-a i iste n

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana