Uhapšen Srbin povratnik na Kosovo

Tanjug
Uhapšen Srbin povratnik na Kosovo

ISTOK - Srbin povratnik u selo Ljubožde kod Istoka Žarko Zarić uhapšen je danas u centru Istoka, rekao je predsjednik privremenog organa opštine Istok Mališa Đurić.

"Zarić, bivši pripadnik MUP-a Srbije i povratnik od 2017. godine u Ljubožde, došao je jutros u crkvu da bi ga po izlasku iz crkve opkolila nekolicina pripadnika Kosovske policijske službe, strpala u auto i, prema našim informacijama, on je odmah sproveden u pritvorski centar u Prištinu", rekao je Đurić. 

On je naveo da se u Ljubožde vratilo desetak nosilaca domaćinstava i da je Zarić bio jedan od njih, koji je tokom prethodne dvije godine obnovio domaćinstvo. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocjenio je da je hapšenje Žarka Zarića, povratnika u selo Ljubožda u opštini Istok, brutalan primer instrumentalizacije pravosuđa na Kosovu i Metohiji u kampanji sistematskog zastrašivanja srpskog naroda u pokrajini. 

On je zatražio hitno oslobađanje Žarka Zarića, ili pružanje kredibilnih dokaza da se on osnovano sumnjiči za teško krivično djelo, iako je, kako ističe, prije tri godine kao povratnik na KiM prošao sve provjere prištinskih privremenih institucija. 

"Hrabri pojedinci, koji odlučuju da se vrate na svoja ognjišta u enklavama južno od Ibra, sasvim sigurno su najugroženija demografska grupa na evropskom kontinentu, a međunarodna zajednica, ukoliko joj je stalo do sopstvenih vrednosti, mora da konačno stane u njihovu odbranu", navodi Marko Đurić u saopštenju.

On ističe da je strategija Prištine očigledno da periodičnim i gotovo nasumičnim hapšenjima zbog navodnih ratnih zločina bude ubijena svaka pomisao na povratak više od dvjesta hiljada prognanih Srba.

"Tajni spiskovi i montirani procesi protiv Srba treba da zacementiraju tragične posljedice jednog od najmasovnijih etničkih čišćenja i pogroma u novijoj istoriji, a prištinsko pravosuđe je pristalo da igra sramnu ulogu u toj zločinačkoj kampanji", navodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On poziva one koji danas govore o genocidu Srbije na Kosovu i Metohiji da odgovore kako se u međunarodnom pravu zove protjerivanje čitavog jednog naroda, a potom i maltretiranje i zastrašivanje onih koji su uprkos svemu, zahvaljujući ličnoj hrabrosti i upornosti, ostali da žive u nemogućim uslovima, izloženi stalnim pritiscima i prijetnjama. 

"I ovo hapšenje je samo još jedno od upozorenja da se u Prištini kontinuirano uspostavlja i učvršćuje jedan opasan i agresivan etnocentrični politički sistem, koji svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na postojanje na Kosovu i Metohiji", ukazuje Marko Đurić.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju će, kako je najavio, našem sunarodniku obezbjediti advokata i svu potrebnu pravnu pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana