U Srbiji zaraženo više od 7.000, preminulo 25

GS
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Virusom korona u Srbiji je zaraženo još 7.488 ljudi, a 25 je preminulo, saopšteno je iz Instituta "Dr Milan Jovanović Batut".

Na bolničkom liječenju su 2.194, a na respiratorima 74 pacijenta.

Od početka epidemije u Srbiji je preminula 12.831 osoba, a stopa smrtnosti je 0,97 odsto.

Ukupan broj registrovanih slučajeva iznosi 1.313.333. Do sada je testirana 7.322.691 osoba, od toga 25.516 u protekla 24 časa.

"Spremite se, biće zastrašujuće"

U kovid ambulantama ponovo su gužve, a naglo je skočio i broj potvrđenih slučajeva virusa korona.

Među ljekarima koji su glasno upozoravali na opasnost od masovnog okupljanja i slavlja je i zamjenik direktora UKC Niš profesor doktor Radmilo Janković.

Janković navodi da ove brojke govore da Srbija ide ka novom vrhu petog talasa, ubrzanje je dao omikron soj.

Ono što se dalo pretpostaviti se i dogodilo, kako kaže Janković, narod u Srbiji treba da bude spreman na brojke koje će djelovati zastrašujuće narednih dana, danas smo već na petocifrenom broju zaraženih i taj trend će se nastaviti, jer je on u čitavoj Evropi.

"Ako pratite samo brojke, u susednoj Crnoj Gori ima 2.600 zaraženih, 50.000 novozaraženih u Grčkoj,to su te brojke", upozorio je Janković za RTS.

Smatra da bi trebalo što hitnije nešto uraditi, prenosi B92.

"Ovo sad će biti mnogo veći socijalni pritisak i društveni nego što će biti zdravstveni. Uz toliko veliki broj zaraženih koji nam sledi narednih dana – ne možemo ga izbeći, očigledno je da ni vakcine nisu efikasne da spreče zaražavanje kod omikrona, mi smo trenutno sa velikim brojem zaraženih u mlađoj polulaciji, to će se sliti ka starijima", rekao je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana