U Srbiji nešto više od 4.500 migranata, najviše iz Avganistana

Srna
Foto: Agencije

BEOGRAD - U Srbiji trenutno u 13 prihvatnih i centara za azil boravi 4.578 migranata, od toga 322 đece, a najviše ih je iz Avganistana.

Prema nacionalnoj strukturi, iz Avganistana je 35 odsto migranata, Sirije 22 odsto, Bangladeša 11 odsto i Pakistana sedam odsto, saopšteno je iz Komesarijata za izbjeglice Srbije povodom Međunarodnog dana migranata.


Od početka ove godine do danas u ovom centrima su evidentirana 64.303 migranta.

U saopštenju se napominje da je svako od migranata koji je prošao kroz centre kojima upravlja Komesarijat za izbjeglice i migracije dobio smještaj, hranu, ođeću, medicinsku njegu i human pristup onih koji sa njima rade.

Đeca koja borave u centrima upisana su u redovne školske programe, a migranti su, kako se navodi u saopštenju, bili među prioritetnim grupama za vakcinaciju protiv kovida 19.

U saopštenju se napominje da su briga Komesarijata i najugroženije izbjeglice iz BiH i Hrvatske, kao i interno raseljeni sa Kosova i Metohije, kojima nastavlja da pomaže iz budžetskih i donatorskih sredstava.

Do sada je krov nad glavom dobilo 24.499 porodica, a više od 22.600 je ekonomski osnaženo.

Prema procjenama Komesarijata, još 5.900 izbjegličkih porodica iz BiH i Hrvatske, i 15.850 raseljeničkih porodica sa Kosova i Metohije nalaze se u potrebi stambenog zbrinjavanja.

"I šestu godinu zaredom od velikog migratornog talasa tokom kojeg je kroz Srbiju prošlo više od milion migranata, Srbija nastavlja uspešno da upravlja migracijama na svojoj teritoriji", ističe Komesarijat.

To je, navodi se u saopštenju, prepoznala i Evropska komisija koja je i ove godine u Izvještaju o napretku Srbije ka EU ponovo pohvalila način na koji se Srbija nosi sa izazovima migracija.

"Migracije su izazov sa kojim se suočava cela međunarodna zajednica. Srbija će nastaviti da se prema ovom globalnom fenomenu odnosi na human način, poštujući međunarodno pravo i težeći najvišim standardima u prihvatu i zbrinjavanju onih koji su u potrebi. A takvih, nažalost, još uvek ima mnogo", navodi Komesarijat. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana