Tintor: Komisija vještaka rekla da Aleksić nema opravdan razlog za odlaganje suđenja

Tanjug
Tintor: Komisija vještaka rekla da Aleksić nema opravdan razlog za odlaganje suđenja

BEOGRAD - Advokat Jugoslav Tintor izjavio je danas, povodom ponovnog odlaganja suđenja vlasniku škole glume Miroslavu Aleksiću zbog njegovog zdravstvenog stanja, da se suđenje ne može odlagati u nedogled jer okrivljeni, kada se poziva na zdravstveno stanje, mora da ima odgovarajuću medicinsku dokumentaciju na osnovu koje bi se utvrdilo da suđenje ne može da se održi.

Tintor je za Tanjug rekao da je Aleksić, koji je osumnjičen za više silovanja i polnih uznemiravanja, dostavljao medicinsku dokumentaciju zbog koje je dva puta odloženo suđenje i dodao da je nakon toga komisija vještaka rekla da to nije opravdan razlog i da on može da prati tok suđenja.

-Ovde nije sporno da li je neko bolestan, već da li je ta bolest takva da ne može da prati tok suđenja. Ako neko u toku suđenja postane duševno bolestan ili tako teško bolestan da ne može uopšte da prati tok suđenja psihički, da razume šta se dešava, ili da fizički završi u bolničkoj postelji, tada komisija veštaka utvrdi da on ne može da prati tok suđenja i tada se suđenje ne može održati - objasnio je Tintor.

On je dodao da je odbrana zatražila dopunski nalaz komisije vještaka i da, ukoliko komisija vještaka ponovo bude rekla da Aleksić može da prati tok suđenja, onda će sudu stajati na raspolaganju druge mjere koje zakon predviđa, kao što je privođenje i potencijalni pritvor.

Kako je naveo, sud je prvi put od početka suđenja krenuo da zakazuje po dva termina suđenja mjesečno i pozvao po pet svjedoka na svako suđenje što je, smatra on, za odbranu bio alarm da će suđenje konačno krenuti svojim tokom i dobiti potrebnu dinamiku.

Tintor smatra da je tada odbrana posegla za jedinim mogućim razlogom da se onemogući dalji tok suđenja, a to je zdravstveno stanje okrivljenog.

-Mislim da je nervoza kod obrane nastala onog trenutka kada je sudija kod prvog svjedoka odbio skoro 50 odsto postavljenih pitanja jer su pitanja bila široko postavljena i uopšte se nisu bavili onim što je predmet dokazivanja. Mislim da je to dovelo do nervoze i podizanja temperature u sudnici, čak i do nekih ispada koji ne bi trebali da se dešavaju jer to dovodi do prekidanja suđenja i pogoduje odugovlačenju - ocijenio je advokat.

Tintor je rekao da se on lično, kao zastupnik žrtava, trudi da ne dođe do dodatnog prolongiranja i dodao da je za Aleksića imao mnogo pitanja na koja je on unaprijed odbio da odgovara.

-Čak i kad sam ga pitao da li bi odgovarao ako mu postavi neko drugi od punomoćnika, odbio je i to. To najbolje govori u kojoj meri je on spreman da razjasni neke stvari -  kaže Tintor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana