Suđenje Tačiju: Svjedok Albanac opisao zlostavljanja koje je vršila tzv. OVK

Tanjug
Suđenje Tačiju: Svjedok Albanac opisao zlostavljanja koje je vršila tzv. OVK

HAG - Suđenje bivšem vođi takozvane OVK Hašimu Tačiju i još trojici optuženih za ratne zločine u AP KiM i u Albaniji 1998. i 1999. godine nastavljeno je danas pred Specijalizovanim vijećima Kosova u Hagu iskazom u kojem je zaštićeni svjedok optužbe, Albanac, opisao zlostavljanja koja su vršili pripadnici tzv. OVK.

Prema navodima tužilaštva, ovog svjedoka u predmetu Hašim Tači i drugi, sa pseudonimom W04669, određeni pripadnici OVK uhapsili su 1999. godine i potom ga odveli u bazu tzv. OVK, gdje je bio zlostavljan i gdje je vidio mučenje drugih zatvorenika. 

Svjedok je, u vrijeme kada ga je tzv. OVK uhapsila, bio član "Demokratskog saveza Kosova" dotadašnjeg vođe Albanaca u AP KiM Ibrahima Rugove, čije je pristalice tzv. OVK smatrala protivnicima i koje je protivpravno hapsila i zlostavljala.

"Svjedok je 1999. godine uhapšen od strane nekoliko pripadnika OVK i poslat u krug OVK. Tamo je svjedok maltretiran, ispitivan i držan u nehumanim uslovima. On je svojim očima vidio i maltretiranje žrtve ubistva i čuo premlaćivanje još nekoliko osoba koje su bile zatvorene sa njim", rekao je tužilac, a potom zatražio da sjednica bude zatvorena za javnost.    

Tači je, zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem, optužen za zlodjela nad Albancima, Srbima i Romima u više od 40 pritvora tzv. OVK.

U predmetu Tači i drugi učestvuju 153 žrtve, a do sada je iskaz dao 91 svjedok. 

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

U optužnici se navodi da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mjesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, u sjevernoj Albaniji.

Sljedeće zasjedanje u predmetu Tači i drugi zakazano je za ponedjeljak, 30. septembra, s početkom u 9 časova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana