Stefanović: Priština sprema novu destabilizaciju

Srna
Foto: srna

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović istakao je da najave Prištine da će takozvana kosovska vojska jačavati fondove da bi se opremala, samo govore da se spremaju za novu destabilizaciju.

On je pozvao sve međunarodne aktere, EU i članice Savjeta bezbjednosti UN da upozore privremene prištinske organe da ne čine tako nešto, jer su to prijetnje i stabilnosti i bezbjednosti u ovom dijelu Evrope.

Stefanović je rekao da nove najave stvaranja takozvane kosovske vojske i njenog pojačavanja u pogledu opremanja i finansiranja donose uznemirenja, kako na Kosovu i Metohiji, tako i u cijelom regionu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"Već smo imali prilike da u poslednjim mesecima i godinama vidimo da su takve aktivnosti uglavnom bile usmerene na ugrožavanje Srba na Kosovu i Metohiji", istakao je Stefanović.

On je dodao da mu je žao što se Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN ne primjenjuje dosljedno i što svi akteri ne poštuju činjenicu da ona prepoznaje samo Kfor kao oružanu silu koja ima legitimno pravo da se kreće i može da postoji na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim riječima, Srbija se zalaže za mir i za izgradnju mogućnosti da svi žive normalno, ali će, na cijeloj svojoj teritoriji, uključujući i Kosovo i Metohiju, štititi i zahtijevati poštovanje međunarodnog prava i Rezolucije 1244.

"Za nas je veoma važno da se Srbi na Kosovu i Metohiji osećaju bezbedno i sigurno, a to nije bila situacija u prethodnom periodu. Najave iz Prištine koje označavaju ugrožavanje stabilnosti ne mogu doneti ništa dobro nijednom građaninu koji živi na teritoriji naše zemlje", naglasio je Stefanović.

On je naveo da je Srbija važno da se mir održi i da upravo zato jača svoju v vojsku na način da ona uvijek bude sigurno sredstvo odvraćanja svakome ko bi mogao da ugrozi bezbjednost države, ali nikada ne ugrožavajući bilo koga drugoga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana