Slučaj “Banjska”: Ročište odgođeno za deveti oktobar

Tanjug
Foto: KoSSev

PRIŠTINA - Pripremno ročište optuženima u slučaju “Banjska” pred Osnovnim sudom u Prištini prekinuto je danas i odloženo za 9. oktobar, nakon što je odbrana obrazložila da je spise predmeta dobila putem mejla, kao i da optuženima nije dostavljena optužnica.

Advokati optuženih ocijenili su da je prekidom današnjeg ročišta Sud donio pravednu odluku, jer su im spisi predmeta dostavljeni dan i po ranije u elektronskoj formi, te da za tako kratko vrijeme nisu mogli da spreme odbranu.

Advokat Ljubomir Pantović je naglasio da je takozvano specijalno tužilaštvo Kosova odbranu time dovelo u nepovoljnu situaciju.

“Optužnicu na 158 strana, kao i više hiljada stranica materijala dobili smo samo dan i po pre početka pretresa. Osim toga, optužnima, kojima preti visoka kazna, nije dostavljena optužnica, tako da oni i ne znaju šta im se stavlja na teret”, rekao je Pantović.

Po pitanju suđenja u odsustvu, koje je danas predložio tužilac, a koje se odnosi na 42 od 45 osobe iz optužnice, Pantović je rekao da smatra da ono nije moguće i da se sve nejasnoće u zakonu tumače u korist okrivljenih.

“Ostaje da vidimo šta će Vrhovni sud da reši”, poručio je Pantović.

Advokat Miloš Delević istakao je da odbrana nije imala dovoljno vremena da se konsultuje sa svojim branjenicima.

“Ročište je odloženo i imaćemo dovoljno vremena da proučimo spise i da se branjenici izjasne o krivici”, rekao je Delević.

Advokat Jovana Filipović rekla je da izjašnjavanje njenog branjenika Dušana Maksimovića o krivici nije sporno, ali da je problem što odbrani teče rok za ulaganje prigovora na dokaze i zahtjev za odbacivanja optužnice, tako da je dobro što je postupak odložen, prenosi “Kosovo onlajn”.

U Osnovnom sudu u Prištini danas je počelo ročište za “slučaj Banjska” po optužnici takozvanog specijalnog tužilaštva Kosova protiv 45 osoba zbog sumnje da su bili dio oružane grupe koja je napala prištinsku policiju.

Osim nekadašnjeg potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića, optuženi su, između ostalih, Dušan Maksimović, Blagoje Spasojević i Vladimir Tolić, koji su uhapšeni poslije incidenta u Banjskoj 24. septembra prošle godine, od kada su u pritvoru.

U sukobu između grupe Srba i prištinske policije u Banjskoj poginula su trojica Srba - Igor Milenković, Bojan Mijailović i Stefan Nedeljković, kao i prištinski policajac Afrim Bunjaku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana