Server: I Priština odgovorna za rješavanje pitanja nestalih

Tanjug
Server: I Priština odgovorna za rješavanje pitanja nestalih

KOSOVSKA MITROVICA - Profesor Univerziteta "Džons Hopkins“ i albanski lobista Danijel Server, izjavio je da i Priština ima odgovornost kada je riječ o potrazi za nestalima u sukobu na Kosovu i Metohiji.

Server je u intervjuu za Kosovo onlajn, odgovarajući na pitanje da li Priština ima odgovornost u potrazi za nestalima, rekao da Priština treba da polaže račune za svaki nestanak o kojem ima informacije.

-To bi trebalo da uključuje i svaku žrtvu OVK ili drugih albanskih oružanih grupa - istakao je Server.

On smatra da je 2021. bila neuspješna godina kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, da teško da će doći do novog susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija prije izbora u Srbiji, kao i da se nada viznoj liberalizaciji za samoproglašeno Kosovo u ovoj godini.

Osvrćući se na imenovanje specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan, Server je rekao SAD i dalje žele da EU vodi dijalog Beograda i Prištine, ali da misli da će i Britanija i SAD biti spremnije da rade u tandemu sa EU nego što je to bio slučaj u prošlosti.

Govoreći o tome da li očekuje veću ulogu SAD na Zapadnom Balkanu tokom ove godine, kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine, ali i BiH, Server je ocenio da su SAD već više fokusirane na BiH nego u prošlosti i da će verovatno i ove godine tamo nastaviti svoje diplomatske napore.

Server smatra da bi pravi smjer za SAD trebalo da bude više poštovanja individualnih prava u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana