Otvorena nova autobuska stanica u Bloku 42, prvi polasci od nedjelje

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Nova autobuska stanica u Beogradu, otvorena je danas u Bloku 42, u prisustvu gradonačelnika Aleksandra Šapića i generalnog direktora Beogradske autobuske stanice (BAS) Bobana Kovačevića, a prvi polasci očekuju se od nedjelje.

Šapić je nakon svečanog otvaranja rekao novinarima da je nova autobuska stanica "prava saobraćajna kapija" ne samo Beograda, nego cijele Srbije.
    
Gradonačelnik je rekao da se očekuje da stajalište "Jug" na Autokomandi bude završeno za dva-tri mjeseca.
    
On je podsjetio da je za ove dve godine, od kada je najavljeno izmještanje stanice, bilo problema sa rukovodstvom BAS-a, a da se danas "nalazimo se na prostoru koji može da bude na ponos svima".
    
Šapić je ocijenio da je nova lokacija stanice bolja nego prethodna, koja se nalazila u centru grada, jer se izbjegava gužva koja se uglavnom stvarala u Nemanjinoj ulici.
    
Kako je najavio, uskoro će biti raspisan tender za izgradnju stanične zgrade, a zatim i zgradu željezničke stanice.
    
"Stanična zgrada postoji i sada, ali je privremena. Ali svakako ničega neće nedostajati", rekao je Šapić.
    
On je ocijenio da će kroz stanicu na dnevnom nivou prolaziti na hiljade putnika, a možda i desetine hiljada.
    
Gradonačelnik je istakao da će uskoro započeti sređivanje dijela grada gdje se nalazio BAS, ali i da su se izmještanjem stanice potpuno stvorili uslovi da se ukloni Stari Savski most, za koji navodi da su građani mahom koristili da bi došli do stare lokacije BAS-a.
    
Nova lokacija autobuske stanice nalazi se na na samo nekoliko minuta od stanice gradskog prevoza sa linijama koje vode ka aerodromu "Nikola Tesla".
    
Do nove autobuske stanice, pored sopstvenog prevoza, građani će moći da stignu i tramvajem, autobusom ili BG vozom.
    
U neposrednoj blizini staju tramvaji 7, 9,11 i 13, kao i brojne autobuske linije 85, 89, 94, 95, 600, E6, a do nove beogradske autobuske stanice može da se dođe i autobusima gradskog prevoza 60, 60L, 67, 93 i EKO1.
    
Izmještanje autobuske stanice deo je sveobuhvatnog saobraćajnog master plana za Beograd koji obuhvata i novu železničku stanicu, revitalizaciju aerodroma "Nikola Tesla" i izgradnju metro sistema.
    
Ovaj plan, kako je ranije najavljeno, ima za cilj da po ugledu na najbolje evropske prakse učini saobraćaj u srpskoj prestonici održivim, odnosno da javni prevoz, biciklisti i pješaci konačno dobiju primat nad putničkim automobilima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana