Šapić podnio inicijativu za podizanje spomenika đeneralu Draži Mihailoviću

Srna
Šapić podnio inicijativu za podizanje spomenika đeneralu Draži Mihailoviću

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podnio je danas zvaničnu inicijativu Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada da đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću bude podignut spomenik u parku Terazijska terasa u centru Beograda.

Šapić je ocijenio da je podizanje spomenika u Beogradu vođi Ravnogorskog pokreta i komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbinu u Drugom svjetskom ratu ispravljanje istorijske nepravde, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

“Inicijativu sam podneo, jer smatram da to zaslužuje čovek kome su dve od najvećih sila u borbi protiv fašizma i nacizma, SAD i Francuska, dodelile najviše državno odlikovanje”, rekao je Šapić.

On smatra da đeneral Mihailović treba da ima dostojanstven spomenik u centru Beograda pogotovo zbog toga što mu se ni za grob ne zna, te ukazao da je to važno i zbog nacionalnog pomirenja i stavljanja tačke na pođele.

“Treba da se nastavi proces kojim su se izjednačili partizanski i ravnogorski pokret i kada je oborena sudska presuda kojom je Dragoljub Mihailović proglašen za izdajnika”, rekao je Šapić.

On je istakao da Srbija treba da se ponosi time što je u Drugom svjetskom ratu imala dva antifašistička pokreta, ali i da ne bi trebalo zaboraviti da je đeneral Mihailović jedan od najodlikovanijih srpskih oficira za iskazane podvige i hrabrost u balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana