Poznato kada ''rafali'' stižu u Srbiju

GS
Foto: Profimedia

BEOGRAD - Ugovor o kupovini 12 borbenih aviona vredan 2,7 milijardi evra bacio je u sijenku sve sporazume koji su potpisani prvog dana posjete predsjednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji.

Prvi avioni "rafal" biće isporučeni Srbiji 2028. godine, a preostali dio u manje od dvije godine nakon toga, rekao je izvršni direktor kompanije Dassault Aviation Erik Trapije za Blumberg u Beogradu.

Prema pisanju Blumberga, na ovaj način Srbija jača veze sa ključnim članicama Evropske unije i okreće svoje vojne narudžbine od tradicionalnog partnera Rusije.

Nabavka najsavremenijih vojnih aviona nije kupovina jeftine igračke. Ugovorena suma je nešto manje od pet odsto BDP-a Srbije. Potpisani ugovor će, najvjerovatnije, finansijski gledano, biti najskuplji pojedinačni ugovor za nabavku nekog oružanog sistema i njegovih pratećih elemenata u istoriji Vojske Srbije. Ipak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je po potpisivanju ugovora da to neće ugroziti javni dug države.

Prva rata će iznositi 421 miliona evra i u 2024. i 2025. Srbija će uplatiti po 15% iz budžeta, rekao je Vučić, prenosi Bloomberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana