Potpisano šest sporazuma za ekonomsko povezivanje zapadnog Balkana

G.S.
Potpisano šest sporazuma za ekonomsko povezivanje zapadnog Balkana

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, potpisali su danas u Tirani Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na zapadnom Balkanu u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", a potpisano je i još pet sporazuma za ekonomsko povezivanje regiona.

Vučić, Zaev i Rama istakli su da će sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada omogućiti uvođenje jedinstvene radne dozvole za sve tri zemlje, a potpisali su i Sporazum o povezivanju sistema elektronske identifikacije građana zapadnog Balkana.

Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbjednosti hrane i hrane za životinje na zapadnom Balkanu potpisali su ministri poljoprivreda Srbije i Albanije Branislav Nedimović i Frida Krifca i zamjenik ministra poljoprivrede Sjeverne MakedonijeTrajan Dimkovski.

Sporazum o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za bezbjednost /AEOS/ između Srbije i Albanije potpisali su ministri finansija dvije zemlje Siniša Mali i Delina Ibrahimaj, a parafiran je i sporazum AEOS između Vlade Sjeverne Makedonije i Savjeta ministara Albanije.

Sporazum o saradnji akreditacionih tijela tri države potpisan je na marginama samita u Tirani.

Prije potpisivanja sporazuma održana je plenarna sjednica, na kojoj je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio da je inicijativa "Otvoreni Balkan" veća od svakoga pojedinačno i da stvara osnovu za budućnost i za bolji ekonomski razvoj tri zemlje.

Po potpisivanju sporazuma, on se zahvalio premijeru Albanije Ediju Rami se na gostoprimstvu, kao i premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu na trudu i angažovanju.

 

"Kada sam došao u Albaniju, video sam da Edija Ramu da je to inicijativa za Veliku Srbiju. u Srbiji me napadaju da je ovo inicijativa za Veliku Albaniju", istakao je predsjednik Srbije poslije sastanka i istakao da je veoma zadovoljan.

Vučić je objasnio da je ovdje riječ kako ljudi da žive bolje, odnosno, "kako naši proizvođači mogu da žive bolje". Rama ističe da je ovo inicijativa da imamo više turista iz Albanije u Srbiji i kako Albanija i Sjeverna Makedonija privuku turiste iz Srbije.

"Ovdje je reč šta možemo da uradimo za ljude. Došao sam da iskažem poštovanje prema ljudima iz S. Makedonije i Albanije i da su dobrodošli u Srbiji i da im to bude druga kuća".

Vučić je istakao da je cilj da se obrišu takse, odnosno da se u jednom trenutku formira carinska unija.

Takođe je istakao da se u maju očekuje još jedan samit.

"Kada se budemo pojavili u Briselu, pojavićemo se zajedno", naveo je Vučić, govoreći o rješavanju problema uvoza.

U okviru inicijative "Otvoreni Balkan", na skupu u Tirani, danas će biti održan i Regionalni forum o poljoprivredi i regionalnoj saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana