Odbijanjem formiranja ZSO, Kurti potvrdio da je destabilizator regiona

Srna
Foto: FoNet

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocijenio je da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti, još jednom javno odbijajući da prihvati obavezu Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština /ZSO/, zadao udarac normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i potvrdio svoju poziciju destabilizatora regiona.

Petković je naveo da "Kurti odbija da shvati da postoji jasan kauzalitet između napretka u dijalogu Beograda i Prištine i ukupnih ekonomskih i bezbjednosnih prilika u regionu, i da svaki put kada javno obesmisli taj proces on radi i protiv interesa sopstvenih sunarodnika", saopšteno je iz Kancelarije.

"Ako Kurti ne shvata da su regionalna stabilnost, društveni i ekonomski napredak i u interesu Albanaca na Kosovu i Metohiji, a očigledno ne shvata, onda se bavi pogrešnim zanimanjem", istakao je Petković.

On je ocijenio da, istrajavajući u svojoj politici da je ono što je dobro za Srbe automatski loše za njega i za Albance na Kosovu i Metohiji, Kurti priznaje da je čovjek prošlosti, da je nepopravljivo zarobljen u agresivnim ideološkim matricima, i da daje prednost konfliktu, a ne saradnji.

Petković je istakao da je formiranje Zajednice srpskih opština u interesu Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, jer ona je ispregovarana kao čvrst mehanizam zaštite prava i položaja Srba na Kosovu i Metohiji.

"Ali, to ne bi smelo da bude problem ni za jednog normalnog i progresivnog albanskog političara", naglasio je Petković.

Prema njegovim riječima, Beogradu je sa druge strane u interesu da i Albanci u srpskoj južnoj pokrajini žive bolje i, za razliku od Kurtija, nikada svoju poziciju u dijalogu nije gradio tako što je nastupao sa željom da nekome bude loše.

"Produktivan nastavak dijaloga je, prema našem viđenju stvari, u opštem interesu, ali bojim se da značajniji pomaci neće biti mogući dok su u Prištini na vlasti političke strukture koje permanentno obesmišljavaju dijalog, odbijajući da sprovodu preuzete obaveze", istakao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana