“Nije ga srušio NATO, neće ni privatnik“: Protest zbog hotela Jugoslavija

GS
“Nije ga srušio NATO, neće ni privatnik“: Protest zbog hotela Jugoslavija

BEOGRAD - Građanska inicijativa "Borba za Zemun" organizovala je danas protest i potpisivanje peticije protiv planiranog rušenja jednog od prepoznatljivih simbola Beograda - hotela "Jugoslavija" i predviđene gradnje luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa u sklopu kojeg će biti dvije kule od po 155 metara.

Na protestu iza hotela "Jugoslavija", sa zemunske strane, između dva stuba okačeni su transparenti sa porukama: "Urbanistički plan pripada narodu, a ne Milenijum grupi!" , "Borba za Kej – borba za Zemun" , "Nije ga srušio NATO, neće ni privatni investitor!"

Odbornik u Skupštini gradske opštine Zemun Aleksandar Đenić izjavio je za FoNet da planirano rušenje hotela "Jugoslavija" predstavlja još jedan primer skrnavljenja grada Beograda.

"Ovaj hotel je građen u istorijskom kontekstu, zajedno sa Muzejom savremene umetnosti, zgradom Palate Srbije i nekadašnjom zgradom Centralnog komiteta", rekao je Đenić.

On je istakao da, po sadašnjem urbanističkom planu, privatni investitor nema nikakve dozvole za rušenje zdanja hotela "Jugoslavija" i izgradnju stambeno-poslovnog objekta.

"Očigledno je da su nadležne institucije grada Beograda u službi privatnih investitora i krupnog kapitala, pa je sve ovo što se dešava sa hotelom isključivo interes bogataša", ocijenio je Đenić.

Kada je izgrađen u julu 1969. godine, hotel "Jugoslavija" slovio je za najveći i najmoderniji hotel u tadašnjoj SFRJ, a prema zvaničnim podacima na sedam spratova i pratećim objektima imao je 1. 000 ležaja u 200 jednokrevetnih, 400 dvokrevetnih soba i 23 apartmana, restoran sa 600 mesta, manji restoran sa 200 mjesta i prateće sadržaje.

U centralnom holu zdanja nalazi se njegov simbol – kristalni luster sa 40.000 Svarovski kristala, dugačak oko 30 i širok pet metara.

Hotel "Jugoslavija" prodat je 22. marta ove godine na javnoj licitaciji za više od 27 miliona evra, a kupac je MV Investment u vlasništvu građevinske kompanije Milenijum tim, piše Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana