Nedimović: Od ponedjeljka roba bez granica između članica "Otvorenog Balkana"

Srna
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao je da od ponedjeljka, 3. januara, kreće plasman robe između članica inicijative "Otvoren Balkan", bez veterinarske inspekcije na granicama.

"Od ponedeljka kreće Otvoreni Balkan između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, usaglašene su sve laboratorijske analize, tako da na granicama nema fitosanitarne i veterinarske inspekcije, a ništa neće biti nauštrb kvaliteta robe", rekao je Nedimović, za RTS.

To, kako je istakao, praktično znači da, ako hrana krene iz Sjeverne Makedinije, ne mora biti kontrolisana i u Srbiji.

Nedimović je naveo da priča o inicijativi "Otvoreni Balkan" predstavlja dogovor za budućnost i da se time ruše barijere između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

On je rekao da je kompletna razmjena između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije u sektoru za hranu iznosila 420 miliona evra, sa granicama.

Nedimović je naveo da Srbija 2021. godine ima ukupno pet milijardi dolara izvoza robe, a pretpostavlja da će samo u novom prostoru, u okviru "Otvorenog Balkana", imati milijardu evra, te je pozvao i ostale zemlje regiona da se pridruže ovoj inicijativi.

 

On je napomenuo da je identifikovano 1.300 zaparloženih njiva u vlasništvu države, te da je to ponuđeno na licitaciju, jer je, kako je rekao, najskuplja njiva koja se ne obrađuje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana