Kosovo i Metohija - najviši nacionalni interes

Agencije
Kosovo i Metohija - najviši nacionalni interes

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da je Kosovo i Metohija pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, ali istovremeno i najveći političko-bezbjednosni izazov.

"Sa bezbednosnog aspekta za ceo region, izuzetno su značajni uloga i mandat KFOR-a na Kosovu i Metohiji u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244", rekao je Dačić tokom predavanja polaznicima Visokih studija bezbednosti i odbrane. 

Dačić je istakao da Srbija u potpunosti podržava KFOR, te da je za Beograd veoma važno da se ne smanjuje prisustvo te misije na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. 

"KFOR je jedina legalna vojna formacija u Pokrajini koja ima ključnu ulogu u opstanku i zaštiti srpskog stanovništva i srpske kulturne baštine", rekao je Dačić. 

On je istakao da Srbija veliku pažnju posvećuje i razvoju regionalne saradnje u cilju očuvanja mira i bezbjednosti na Balkanu, kao osnovnog uslova za napredak svake zemlje pojedinačno i cijelog regiona. 

Jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije je očuvanje regionalnog mira i stabilnosti, naveo je Dačić. 

On je napomenuo da ne treba zaboraviti lekcije iz prošlosti koje treba da budu opomena ne samo regionu već i uticajnim faktorima izvan njega. 

Prema njegovim riječima, Srbija kontinuirano pokreće teme za budućnost koje su od interesa za cjelinu regiona, kako bi on bio što privlačniji za ulaganja i rast trgovinske razmjene. 

"Na ovim linijama je i inicijativa o uspostavljanju tzv. regionalnog žmini Šengenaž, sa ciljem stvaranja uslova za brži protok ljudi i kapitala, a samim tim i napretka i jačanja stabilnosti zapadnog Balkana, s obzirom da pitanje povezivanja mora da nadvlada pitanja razdvajanja", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana