Kancelarija za KiM: Albanski huligani ne daju mira ni mrtvim Srbima

Srna,Tanjug
Foto: Ilustracija

GRAČANICA - Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je večeras da je osam srpskih nadgrobnih spomenika polomljeno na pravoslavnom groblju u etnički mješovitom selu Kišnica, nadomak Gračanice, od kojih je šest potpuno uništeno, a dva su oštećena.

Iz Kancelarije navode da je reč o sramotnom, poražavajućem i bezumnom činu, dodajući da su mještani posvjedočili da su spomenici prije svega sedam dana bili čitavi, a ovaj slučaj prijavili Kosovskoj policiji.

Nadgrobni spomenici su  polomljeni na pravoslavnom groblju u selu u kome žive i Srbi i Albanci.

”Pre nedelju dana svi spomenici su bili čitavi. Tada je groblje obišao jedan od meštana i video da je postavljena nova ograda. Bili smo zadovoljni zbog toga. Tužna sam i pitam se kome smetaju mrtvi”, rekla je mještanka ovog sela Snežana Jovanović.

Ona je rekla za portal “Gračanica onlajn” da groblje nije uništavano ni 1999. godine, kao ni za vrijeme martovskog pogroma 2004. godine.

Iz Kancelarije navode da izgleda da nije dovoljno da se nad srpskim narodom koji živi na prostoru KiM otvoreno demonstrira vjerska netrpeljivost, već albanski huligani mira ne daju ni mrtvim Srbima i njihovim humkama.

Za sve to vrijeme, političari iz Prištine predvođeni najisturenijim zagovornikom antisrpske politike Aljbinom Kurtijem, izjavljuju da su Kosovo i Metohija oaza mira i sklada, dok svakodnevno svedočimo etnički motivisanim napadima i incidentima prema Srbima, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Poražavajuća je statistika da je na prostoru Kosova i Metohije ove godine zabilježeno 50 odsto etnički motivisanih incidenata više nego lane, od čega je čak 20 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve.

Dodatno zabrinjava činjenica da ti brojevi i dalje rastu i da izostaje adekvatna reakcija i zaštita srpskog stanovništva, navode iz Kancelarije.

‘‘Kancelarija za Kosovo i Metohiju više puta je samo tokom ove godine obaveštavala međunarodne predstavnike o ugroženosti spomenika SPC i srpskih pravoslavnih grobalja na KiM, a ove godine je u sanaciju, popravku i održavanje pravoslavnih grobalja i kapela na KiM uložila i značajna finansijska sredstva i nastaviće da obnavlja porušeno, kao odgovor na politiku mržnje i netrpeljivosti’‘, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana