Ispred Vlade Srbije protest protiv Rio Tinta,Mihajlovićeva organizatorima poručila da se ne kriju iza ekologije

Tanjug
Foto: Anadolija

BEOGRAD - Građani i ekološki aktivisti, koji se protive projektu Rio Tinta u Srbiji, održali su danas protest ispred Vlade Srbije, na poziv pokreta Ekološki ustanak. Sa protesta je poručeno da će protest biti radikalizovan posle Božića, „ukoliko do tada Rio Tinto ne bude protjeran iz Srbije“.

Na protestu nije bilo incidenata, a poslije jednog sata, koliko je trajao skup, uspostavljen je saobraćaj u Nemanjinoj i Ulici kneza Miloša.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka poručio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima ''rok do Božića da otjeraRio Tinto iz Srbije“ ili , kako je kazao, „slijedi opšta mobilizacija i radikalizacija protesta“.

On je prenio i zahtjev da se obustave sudski postupci protiv građana koji su bili na blokadama prethodnih subota i da se, kako kaže, sudi onima koji su motkama tukli one koji su bili na blokadama.

Prorektor Univerziteta u Beogradu i dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić rekao je da je poništen dio Prostornog plana Grada Loznice ,ali da je potrebno da Vlada Srbije poništi uredbu o donošenju Prostornog plana područja posebne namjene i lokacijske uslove koji su, kako kaže, posljednji korak prije donošenja građevinske dozvole za formiranje rudnika.

Ristić tvrdi i da nisu istina da ništa nije odlučeno u slučaju Rio Tinto jer, kako kaže, Vlada Srbije formira Radnu grupu za implementaciju projekta ''Jadar'' na čelu sa ministarkom Zoranom Mihajlović.

Glumica Svetlana Bojković koja je bila među okupljenim rekla da protesti moraju da se nastave jer su, kako kaže, 2u pitanju naš opstanak, život i zdravlje“, dodavši da se ''voda, vazduh i zemlja ne smeju dirati''.

Protestu u Nemanjoj pridružio se predsjednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović koja će, u okviru Zeleno-leve kolone, zajedno sa Ekološkim ustankom učestvovati na izborima 3. aprila sledeće godine.

Neke od parola koje okupljeni držali su „Stop investitorima, spasimo prirodu“, „Istinu, progovori državo“, „Sindikate na blokade“...

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministar rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas profesoru Ratku Ristiću i Aleksandru Jovanoviću Ćuti da predstave građankama i građanima svoj politički program, „koji se očigledno zasniva na blokadama i neistinama“, i da izađu na izbore, „umesto što se kriju iza ekoloških tema“.

Ona je upitala na osnovu kojih podataka Ristić tvrdi da će biti uništena životna sredina, kada se radi o potpuno novoj tehnologiji, a nisu završene ni studije o procjeni uticaja na životnu sredinu.

-Velika je bruka da profesor našeg, Beogradskog univerziteta, govori o tako važnoj temi, kao što je životna sredina bez ikakvih argumenata i dokaza. Imate li bar jednu studiju o proceni uticaja projekta ''Jadar'' na životnu sredinu, ili koristite ekologiju da biste dobili političke poene? Da vas zaista zanima briga o ljudima i životnoj sredini, bili biste, kao profesor Univerziteta u Beogradu odgovorni i prema ljudima i prema istini - poručila je Mihajlovićeva.

Ona je podsjetila da je Ristić, „kao član Revizione komisije Vlade, odobravao izgradnju malih hidroelektrana, a sada se, navodno, bori protiv njih“.

-Verovatno iz istih razloga kao Ćuta - niste pronašli svoj interes. Za vas je i ekologija tema od koje možete da izvučete ličnu, političku korist - dodala je Mihajlovićeva.

Ona je ukazala da su, za vrijeme dok je Ristić bio član Republičke revizione komisije, usvojeni projekti za gradnju 14 malih hidroelektrana, između ostalog i na Goliji, Staroj Planini, Kopaoniku.

-To što se ne slažete sa politikom i projektima Vlade je legitimno. Vaše je pravo da se protivite privrednom i društvenom razvoju, ali onda budite iskreni i recite to građanima i predstavite to u okviru svog političkog programa na izborima. Licemerno je da se krijete iza ekoloških tema i da akademsko zvanje koristite za političku promociju - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je, povodom protesta ispred Vlade Srbije, rekla da se vlast dobija na izborima i da je jedini cilj protesta dolazak na vlast, a ne borba za zdraviju životnu sredinu.

-Uzalud pokušavate da dovodite građanke i građane Srbije u zabludu. Nikakav ugovor ne postoji ni sa Rio Tintom, nisi sa bilo kojom drugom kompanijom o eksploataciji litijuma. Sve vreme se država ponaša odgovorno i svi podaci su javno dostupni - poručuje Mihajlovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana