Grujičić: Raste broj oboljelih

Agencije
Grujičić: Raste broj oboljelih

BEOGRAD - U Srbiji raste broj oboljelih od raka, istakla je danas, povodom Svjetskog dana borbe protiv raka, vršilac dužnosti direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić.

- Ako mi svakog dana, kada nam radi svih osam aparata, ozračimo 450 ljudi i recimo, u jednoj nedelji završimo lečenje kod 50 ljudi, pojavi nam se u toj istoj nedelji 80 novih ili 70 - rekla je za RTS Grujičićeva.

Ona je ukazala da je uvijek više onih koji dolaze na liječenje nego onih čije je liječenje završeno, te naglasila da je cilj onkologije da rak postane bolest sa kojom se može živjeti.

Grujičićeva je podsjetila da su, zahvaljujući Ministarstvu zdravlja Srbije, nabavljeni novi aparati za zračenje, a da preostala četiri zastarjela treba da budu zamijenjena.

Što se tiče faktora rizika, Grujičićeva je navela da epidemiolozi EU uvijek ističu gojaznost, lošu ishranu, zagađenje i pušenje kao glavne faktore rizika za nastanak raka.

Ona, kao i grupa domaćih stručnjaka, smatra i da je bombardovanje 1999. godine apsolutno odgovorno za povećanje broja oboljelih, posebno od leukemije i limfoma, sistemskih maligniteta i maligniteta kod djece.

- Gde su bile te evropske, posebno humanitarne organizacije, u aprilu 1999. godine kada je /bombardovanjem hemijskih postrojenja nastao/ gas fozgen /poznat kao bojni otrov/, oblak fozgena koji je stigao čak do Švedske, gde su tada bili i da li su nekoga upozoravali kada je ovde pravljen pravi ekološki genocid - zapitala je Grujičićeva.

U Srbiji je, prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", tokom 2016. godine od malignih tumora oboljelo 40.241 lice, a iste godine od raka je umrlo 21.526 osoba oba pola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana