Grenel: Dug put ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Srna
Grenel: Dug put ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

VAŠINGTON - Tokom dijaloga Beograda i Prištine postignut je napredak, ali je dug put ka normalizaciji odnosa, izjavio je specijalni izaslanik američkog predsjednika Ričard Grenel.

On je u radijskoj emisiji američkog novinara Hjua Hjuita rekao da su tokom dijaloga postignuti pojedini mali sporazumi, ali da obje strane treba da prođu dug put u pokušaju da se postigne normalizacija odnosa.

Grenel je istakao da je predsjednik SAD Donald Tramp od njega zahtijevao da prije početka razgovora ispita javno mnjenje u namjeri da sazna da li su Beograd i Priština zainteresovani za neku vrstu dogovora.

“Ono što sam saznao u razgovoru sa obje strane i privatnim sektorom, a moj prvi sastanak je bio sa predstavnicima poslovne zajednice, jeste da oni zaista samo žele normalizaciju na ekonomskom planu”, naglasio je Grenel, uz napomenu da je tada cilj postao da se trgovina između dvije strane podigne na normalniji nivo.

Prema riječima Grenela, koji vrši funkciju američkog ambasadora u Njemačkoj, SAD su shvatile da treba da se normalizuje vazduhoplovni, željeznički i drumski saobraćaj, te da je bilo potrebno da se organizuje prvi direktan let iz Prištine za Beograd poslije 21 godine.

Govoreći o sukobima na Kosovu i Metohiji, Grenel je rekao da je to bilo “vruće pitanje” u vrijeme njegovih političkih početaka, na kojem je radila administracija bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona, a u koje je bio uključen i NATO.

On je napomenuo da su mu sukobi i ratovi donekle oblikovali pogled na Balkan i Evropu, ali da mu je zato bila čast da ode na Balkan i “pomiri dvije strane”.

Grenel je posebno naglasio to da Trampova administracija, u “svom tipičnom stilu, pokušava da pogura dvije strane ka pomirenju, bez nametanja američke ideje”.

Američki izaslanik kaže da Trampova administracija pokušava da postavi pitanje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i zvaničnicima samoproglašenog Kosova Hašimu Tačiju i Aljbinu Kurtiju da li imaju političku volju da napreduju, otvaraju radna mjesta za mlade i zaista promijene izgled ekonomije.

“Mislim da je odgovor ždaž uprkos teškoj političkoj situaciji”, kaže Grenel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana