EU: Posljednja akcija Prištine dovodi u opasnost krhku bezbjednosnu situaciju

Tanjug
EU: Posljednja akcija Prištine dovodi u opasnost krhku bezbjednosnu situaciju

PRIŠTINA- Kancelarija Evropske unije u Prištini saopštila je da je EU razočarana zbog kontinuiranog nedostatka koordinacije Prištine sa međunarodnim partnerima, kao i da akcija tzv. kosovske policije protiv kancelarija koje podržava Srbija u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću dovodi u opasnost krhku bezbednosnu situaciju na terenu.

Kako se navodi u saopštenju delegacije EU u Prištini izdatom nakon jučerašnjeg upada takozvane kosovske policije u zgrade Privremenih organa Vlade Srbije u opštinama na sjeveru KiM, Euleks je odmah raspoređen da nadgleda izvođenje ove operacije, koja nije bila koordinisana sa EU i međunarodnim partnerima.

Delegacija EU u Prištini podsjeća da se Priština obavezala na deeskalaciju, kao i da je Unija više puta pozivala Prištinu da izbjegava bilo kakve radnje koje bi mogle negativno da utiču na bezbjednost ljudi na terenu, ali da je Priština ignorisala te pozive.

-EU želi da ponovi da bi trenutna operacija policije protiv kancelarija koje podržava Srbija mogla dovesti do dalje eskalacije ionako nestabilne situacije - ističe se u saopštenju i dodaje da je predviđeno da pitanje kancelarija koje podržava Srbija bude rješavano u okviru dijaloga koji vodi EU.

Dodaje se da se očekuje da Beograd i Priština riješe otvorena međusobna pitanja u dijalogu koji vodi EU.

Takozvana kosovska policija upala je juče u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izjavio je, nakon upada policije u zgrade Privremenih organa na sjeveru KiM, da oni više neće raditi.

Srpska lista uputila je zahtjev za hitan sastanak ambasadorima zemalja Kvinte i EU, kao i predstavnicima Kfora na Kosovu i Metohiji, koji bi se održao danas, a povodom alarmantne situacije na sjeveru KiM.

Srpska lista istakla je da je premijer privrmenih prištinskih institucija Aljbin Kurti jučerašnjom akcijom pokazao da ne želi ni institucije Republike Srbije, ni ZSO, a ujedno da ne želi ni Srbe na teritoriji Kosova i Metohije, naročito ne Srbe na sjeveru Kosova i Metohije.

Predsjednik srpske Vlade Miloš Vučević zatražio je hitnu i najoštriju reakciju međunarodne zajednice.

Euleks: Pratimo situaciju

Misija Euleks saopštila je danas da prati situaciju na sjeveru KiM u skladu sa svojim mandatom.

Misija je tako odgovorila na pitanje Tanjuga da li su bili upoznati sa akcijom tzv. kosovske policije koja je juče upala u zgrade Privremenih organa.

-U skladu sa našim mandatom pratimo situaciju. Takođe vam skrećemo pažnju na saopštenje koje je izdala Kancelarija EU u Prištini - navodi se u odgovoru Euleksa.

               

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana