Dužarik: Osoblje UN-a ne može se proglašavati nepoželjnim

Srna
Dužarik: Osoblje UN-a ne može se proglašavati nepoželjnim

NjUJORK - Na osoblje UN ne može se primjenjivati doktrina perosna non grata jer to nije u skladu sa regulativom UNMIK-a koja se odnosi na status, privilegije i imunitet članova ove misije, rekao je Stefan Dužarik, portparol generalnog sekretara UN Antonija Gutersa, povodom odluke vlasti u Prištini da člana ruskog osoblja proglase nepoželjnom osobom.

-UNMIK i sjedište UN preduzeli su adekvatne mjere kako bi omogućile bezbjednost članu osoblja nakon odluke prištinskih vlasti i u kontaktu sa relevantnim vlastima o ovom pitanju - kaže Dužarik.

Dužarik navodi da se sve zabrinutosti povezane sa članovima UNMIK-a trebaju usmjeriti na rukovodstvo misije kako bi se to rješavalo u skladu sa statusom, privilegijom i imunitetom osoblja, prenosi TAS.

On ističe da UNMIK nije dobio zvanično obavještenje od vlasti u Prištini da je član ruskog osoblja proglašen perosnom non grata.

Priština je 31. decembra proglasila zaposlenog u UNMIK-u iz Rusije za personu non grata zbog aktivnosti koje su navodno nespojive sa diplomatskim statusom.

Ambasada Rusije u Srbiji nazvala je ovu odluku "provokacijom preduzetom da bi se pridobila naklonost zapadnih mentora".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana