Drecun: Kurti i Tači bore se ko će voditi nastavak dijaloga

Tanjug
Drecun: Kurti i Tači bore se ko će voditi nastavak dijaloga

BEOGRAD - U Prištini se vodi politička borba između premijera i predsjednika privremenih kosovskih institucija Aljbina Kurtija i Hašima Tačija oko toga ko će od njih dvojice voditi nastavak dijaloga s Beogradom, ocijenio je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za KiM Milovan Drecun.

On je na TV Pink rekao da poruku Tačija američkom predsjedniku Donaldu Trampu u kojoj mu je zahvalio na pažnji koju je posvetio Kosovu i najavljujući da će konačni sporazum sa Beogradom biti postignut uz pomoć SAD, upravo vidi kao njegov "pokušaj da ostane u igri".
- Tači podseća Trampa da on treba da nastavi da vodi razgovore s Beogradom, ako do toga dođe, kao i da je on neko ko je predvidljiv, poslušan i da prihvata američke sugestije, a da je, drugim rečima, Kurti nepredvidljiv. Ova poruka je pokušaj Tačija da ostane u igri - rekao je Drecun.

S druge strane, ocijenio je Drecun, Kurti pokušava da "istisne" Tačija iz dijaloga Beograda i Prištine i da preuzme sve u svoje ruke.

Drecun primjećuje i da se samo angažovanjem SAD prave koraci u poboljšanju odnosa Beograda i Prištine, dodajući da je uticaj SAD na Albance znatno veći od EU.

- SAD mogu da izvrše jači pritisak na Prištinu da se ukinu takse na srpsku robu. EU nije uspela da natera jednu od strana da ispuni ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom, odnosno, nije uspela da natera Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština. EU nije napravila ni milimetar pomaka ka ukidanju taksi, bez obzira što su davali takve izjave - naveo je Drecun.

Zbog toga je, dodaje, autoritet EU "žestoko" narušen i ona, ističe, mora iznova da se dokazuje i da potvrdi svoj autoritet kao medijatora u dijalogu Beograda i Prištine.

Tači je sinoć u poruci na Tviter nalogu zahvalio američkom predsjedniku Donaldu Trampu, pohvalio rad njegovog specijalnog izaslanika Ričarda Grenela i najavio konačni sporazum sa Srbijom.

-Predsjedniče Donalde Trampe hvala na pažnji koju ste posvetili Kosovu i na našoj zajedničkoj borbi da zacementiramo mir na Balkanu. Pod Vašim vođstvom i odličnim radom Ričarda Grenela, postići ćemo konačni sporazum o međusobnom priznavanju, kako je istaknuto u Vašem pismu koje ste mi poslali prošle godine -napisao je Tači na svom Tviter nalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana