Cilj hapšenja Arsića - odvratiti Srbe od povratka

Srna
Cilj hapšenja Arsića - odvratiti Srbe od povratka

PRIŠTINA - Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju osudila je hapšenje pedesetjednogodišnjeg Dušana Arsića iz Matičana, prištinskog prigradskog naselja, te ocijenila da je cilj Prištine da ovakvim tajnim optužnicama nastoji da odvrati Srbe od povratka i potraživanja svoje imovine u južnoj srpskoj pokrajini.

Arsić je uhapšen sinoć oko 23.00 časa prema nalogu suda samoproglašenog Kosova na administrativnom prelazu Jarinje zbog navodno počinjenog ratnog zločina i određen mu je jednomjesečni pritvor.

On je, prema sudskom nalogu, prebačen u Prištinu, gdje je saslušavan jutros do 3.00 časa, navedeno je u saopštenju u kome se ističe da je Kancelarija uhapšenom Arsiću obezbijedila advokata i da će o njegovom hapšenju obavijestiti sve međunarodne organizacije koje djeluju na prostoru Kosova i Metohije.

Iz Kancelarije su naveli da je Arsić uhapšen dok se sa Kosova i Metohije vraćao u centralnu Srbiju, i to u pratnji dvoje maloljetne djece.

“Reč je o čoveku koji je više puta dolazio na prostor Kosova i Metohije, gde ima i prebivalište u okolini Prištine i nikada nikakvih problema nije imao, do sinoć kada je uhapšen za navodni ratni zločin”, pojasnili su iz Kancelarije i dodali da Arsić godinama vodi sudski spor jer mu je na osnovu lažnih isprava i iskaza uzurpirana imovina u rodnom Matičanu.

U saopštenju se upozorava da je očigledno riječ o novom pritisku na Srbe povratnike, koji se tajnim optužnicama hapse zbog navodnih ratnih zločina, a sa jednim jedinim ciljem - da se odvrate od povratka i potraživanja svoje imovine na Kosovu i Metohiji.

“Ovakvim postupanjem Priština pokušava da stvori veštački i neodrživ balans zbog činjenice da se u Hagu sudi liderima takozvane OVK, zbog zločina nad Srbima i drugim nealbancima”, ocijenili su iz Kancelarije i naveli da u Prištini ne postoji spremnost da se Srbima omogući povratak na njihova vjekovna ognjišta.

Iz Kancelarije su zaključili da u ovakvim tajnim optužnicama i hapšenjima leži razlog zašto je stopa povratka na Kosovo i Metohiju manja od dva odsto i najmanja u jednom postkonfliktnom području.

Osnovni sud u Prištini večeras je saopštio da je Arsiću odredio jednomjesečni pritvor.

Arsić je uhapšen, kako se navodi u saopštenju, zbog osnova sumnje da je kao pripadnik “organizovane grupe izvršio zločin protiv čoveječnosti i ratni zločin tokom sukoba na Kosovu i Metohiji”.

Protiv ovog rješenja odbrana ima pravo žalbe Apelacionom sudu samoproglašenog Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana