Zdravko Mustač na slobodi

Agencije
Zdravko Mustač na slobodi

Zagreb - Županijski sud u Velikoj Gorici odlučio je da pusti na slobodu bivšeg šefa Udbe Zdravka Mustača, do eventualnog izručenja Njemačkoj, čije pravosuđe ga, zajedno sa Josipom Perkovićem, tereti za učešće u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u blizini Minhena.

Advokat Anto Nobilo rekao je da će odluku o Perkovićevom izručenju donijeti vanraspravno vijeće u Zagrebu, a da onda u roku od tri dana postoji pravo na žalbu Vrhovnom sudu.

Ako advokati ne budu zadovoljni odlukom, postoji i mogućnost ustavne tužbe, prenose hrvatski mediji.

Nobilo je rekao i da su locirani „pravi krivci“ ubistva Đurekovića.

Mustač i Perković uhapšeni su po evropskom nalogu za hapšenje koji je u Hrvatskoj stupio na snagu 1. januara, a uručen je dan nakon njenog pristupanja EU 1. jula prošle godine.

Hrvatski mediji objavili su da u evropskoj potjernici piše da je Perković označen kao pomagač nepoznatim osobama u ubistvu Đurekovića, a Mustač za podsticanje na politički motivisano ubistvo.

Evropska potjernica izdata je i za Ivanom Lasićem koja ga tereti da je bio pomagač u ubistvu Đurekovića, ali je on nedostupan njemačkom pravosuđu, jer se, kako tvrde mediji, nalazi u BiH.

Istražne sudije odredile su 1. januara pritvor Perkoviću i Mustaču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana