Zaposleni dobili otkaz, ali će dolaziti na posao

Dnevne novine, Vijesti
Zaposleni dobili otkaz, ali će dolaziti na posao

Podgorica - Svih 1.200 zaposlenih u Kombinatu aluminijuma Podgorica dobilo je otkaz, ali će u narednih 30 dana nastaviti da dolaze na posao.

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić obavijestio je radnike da se ulažu napori da bi se održao proces proizvodnje za koji je vezana sudbina zaposlenih.

- U toku stečajnog postupka od zaposlenih se zahtijeva pun radni angažman, što automatski isključuje bolovanja, godišnje odmore i slično. Ovo proizilazi iz odredaba Zakona o stečaju, kojim se prioritetno štite interesi povjerilaca - objasnio je Perišić.

Državna kompanija “Montenegrobonus” postigla je sa stečajnom upravom KAP-a i Privrednim sudom dogovor o saradnji, a očekuje se da sporazum bude potpisan u narednim danima nakon što Vlada na današnjoj sjednici usvoji detalje ugovora, pišu “Dnevne novine” i “Dan”.

Potpisivanjem ugovora “Montenegrobonus” preuzeće upravljanje fabrikom, zajedno sa stečajnim upravnikom Veselinom Perišićem.

Saglasnost na potpisivanje ugovora treba da da Privredni sud. U međuvremenu, KAP je nakon 27 dana počeo da izvozi aluminijum.

- Izvezena je jedna količina aluminijuma. Očekujem da pare od prodaje aluminijuma legnu na račun KAP-a danas ili sutra i da to bude iskorišteno za kupovinu sirovina, kojih ima do kraja sedmice - rekao je za “Dan” predsjednik sindikata Aluminijuma u KAP-u Rade Krivokapić i dodao da će se dio od prodaje aluminijuma iskoristiti za plaćanje dijela struje koju je “Montenegrobonus” kupio za KAP.

Stečaj u KAP-u uveden je u ponedjeljak, 8. jula, a 15. avgusta biće organizovan sastanak povjerilaca, dok će mjesec dana nakon toga biti održano ročište na kojem će biti utvrđena potraživanja.

Vlada je postigla dogovor sa OTP bankom o novom kreditu od 42 miliona evra koji će pokriti garancije države za kredit Kombinata aluminijuma, koje je ta mađarska banka aktivirala, potvrđeno je “Vijestima” u vrhu izvršne vlasti.

List saznaje i da sa ruskom VTB bankom nije postignut isti dogovor tako da Vlada pregovara sa trećom bankom o kreditu od 60 miliona evra, kako bi bio isplaćen dug VTB-u umjesto KAP-a.

Prema nezvaničnim informacijama, Vlada pregovara sa Dojče bankom o toj pozajmici, a pominjana je i glavna centrala Erste banke.

Da bi bilo potpisano dogovoreno, potrebno je da bude usvojen rebalans budžeta kojim je definisano da se “Vlada može dodatno zadužiti za finansiranje budžeta i otplatu aktiviranih garancija izdatih za kredite između KAP-a i banaka i potrebe isplate aktiviranih garancija u iznosu do 103 miliona”.

Za prijedlog rebalansa Vlada u Skupštini nema potrebnu većinu ukoliko ne odustane od spornog dijela poravnanja duga državnih kompanija i KAP-a na štetu budžeta.

Sjednica posvećena rebalansu budžeta bila je zakazana za 17. juli, ali su se crnogorski premijer Milo Đukanović i šef parlamenta Ranko Krivokapić dogovorili da ona bude odgođena do kraja mjeseca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana