Protesti u Zagrebu: Zakon o obnovi, pa izbori, Glavašu povici da je ratni zločinac

Srna
Protesti u Zagrebu: Zakon o obnovi, pa izbori, Glavašu povici da je ratni zločinac

ZAGREB - Predstavnici zagrebačke opozicije proveli su noć ispred zgrade Hrvatskog sabora protestujući protiv njegovog raspuštanja prije donošenja zakona o obnovi Zagreba, a jutros su poslanike dočekali zvižducima i povicima „Hoćemo zakon“ i „Bandić i HDZ dosta je trgovine“, dok su Branimiru Glavašu dovikivali „ratni zločinac“.

Predstavnici stranaka Možemo, Zagreb je naš, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta i Za grad, te njihovi simpatizeri traže od poslanika da bude završena javna rasprava o zakonu o obnovi Zagreba koja je počela u petak, 15. maja, te da zakon bude usvojen, a tek zatim da bude raspušten Hrvatski sabor.

Predsjednik stranke Zagreb je naš Tomislav Tomašević, koji je inicijator protesta, rekao je da su frustrirani i bijesni zbog toga što će Hrvatski sabor biti raspušten, a da zakona neće biti.

„Obećavali su to, a ide se u raspuštanje Sabora, iako zakon još nije usvojen. Ne mičemo se odavde, tražimo da se ni oni ne maknu dok nakon kvalitetne javne rasprave ne izglasaju zakon. Nakon toga neka rade šta hoće. Ako se to ne dogodi, onda pozivamo građane da izađu na izbore više nego ikad i kazne HDZ i /gradonačelnika Zagreba/ Milana Bandića“, izjavio je Tomašević.

On je naveo da je bilo dovoljno vremena za usvajanje zakona, prenose hrvatski mediji.

„Zakon leks Agrokor donesen je za tri sedmice, a ovo nisu mogli ni za dva mjeseca. Razlog je u trgovini između Bandića i HDZ-a u Zagrebu. Ako bude raspušten Sabor, zakon može biti usvojen tek u septembru ili oktobru, a građani su do tada ostavljeni na cjedilu“, naglasio je Tomašević.

Građani su donijeli fotografije zgrada razrušenih u nedavnom zemljotresu, koje su pokazivali poslanicima na ulazu u Sabor.

Okupljeni su uz povike „HDZ lopovi“ na ulazu dočekali i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića koji je ušao na prednji ulaz na koji obično ne ulazi, a izbjegao ih je premijer Hrvatske Andrej Plenković, ušavši na sporedni ulaz.

Zvižducima su dočekani poslanici Zlatko Hasanbegović, Ivan Pernar i Milan Kujundžić, dok su Branimira Glavaša dočekali povicima „Ratni zločinac“.

Hrvatski sabor danas odlučuje o svom raspuštanju nakon čega je na potezu predsjednik Hrvatske Zoran Milanović koji treba da odredi datum parlamentarnih izbora.

Parlamentarni izbori treba da budu održani u roku od 30 do 60 dana od dana raspuštanja Sabora.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana