Zagreb: Referendum o službenoj upotrebi pisma nacionalnih manjina

Agencije
Zagreb: Referendum o službenoj upotrebi pisma nacionalnih manjina

Zagreb - Takozvani "Štab za odbranu hrvatskog Vukovara" počeće 17. novembra da prikuplja potpise za raspisivanje referenduma o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Na referendumu će se građani izjasniti o tome da li su "za" ili "protiv" da se ravnopravna službena upotreba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici neke nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika, prenose hrvatski mediji.

Član "Štaba" Snježana Patko rekla je da bi, ako većina birača na referendumu zaokruži "za", predloženim izmjenama bio promijenjen zakonski uslov da pripadnici nacionalne manjine, da bi ostvarili pravo na upotrebu jezika i pisma, treba da čine trećinu stanovništva grada ili opštine, a bio bi prihvaćen uslov iz prošlog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina od najmanje 50 odsto.

Ona je rekla da će prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma trajati do 1. decembra.

U Vukovaru su u više navrata od početka septembra nasilno skinute table sa latiničnim i ćiriličnim natpisima, odmah po njihovom postavljanju, tokom protesta koje je organizovao takozvani štab za odbranu hrvatskog Vukovara.

Vukovarsko Gradsko vijeće prihvatilo je 4. novembra izmjenu i dopunu Statuta kojom se područje grada proglašava "mjestom posebnog pijeteta", te utvrđuje da je službeni jezik u Vukovaru hrvatski, a pismo latinično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana