Zagreb: Protest protiv mise za Pavelića

Tanjug
Zagreb: Protest protiv mise za Pavelića

Zagreb - U Zagrebu aktivisti Građanske akcije održali mirne proteste ispred Bazilike srca Isusova, gdje se održavala misa zadušnica za Antu Pavelića, prenijela je Hina.

Grupa aktivista je sa transparentom na kojem je pisalo "Sprečimo fašizaciju društva" svojim tijelima pokušalo da blokira ulaz u crkvu.

Jedan dio aktivista je nosio Davidovu zvijezdu, a svoju poruku da poglavara Nezavisne države Hrvatske Ante Pavelić ne pripada javnom prostoru Hrvatske su, između ostalog, pokušali da pošalju i pomoću transparenta na kojem je pisalo "20.101 dijete ubijeno u Jasenovcu. 200.000 ubijeno u ustaškim logorima. Sve naredio Ante Pavelić."

"Došli smo da bismo upozorili na ono što se svakog 28. decembra događa ovdje u crkvi u Palmotićevoj, a to je misa zadušnica za koljača i izdajnika Antu Pavelića. Očito vlasti nisu zainteresovane, pa smo mi došli ovdje kako bismo upozorili na to", rekla je aktivistkinja Morana Rozić.

Na snimkama hrvatske televizije RTL se moglo vidjeti da su neki koji su išli na misu nosili ustaška obilježja poput majice sa slovom "U", a došlo je i do verbalnih konflikata. Neki su pokušali da spreče kamermana RTL-a da snima događaj.

U zagrebačkoj policiji su za agenciju Hina rekli da je došlo do verbalnog konflikta, ali da nije bilo potrebe za intervencijom, kao i da niko nije priveden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana