Zagreb ne skraćuje spiskove

Agencije
Zagreb ne skraćuje spiskove

Beograd - Broj osumnjičenih, optuženih i u odsustvu osuđenih Srba za ratne zločine u Hrvatskoj 18 godina poslije rata i dalje raste, umjesto da se smanjuje, pišu beogradske “Večernje novosti”.

Prema podacima koji su Ministarstvu pravde Srbije dostavljeni iz Hrvatske 2010. godine, na spisku je bilo nešto više od 900 ljudi.

Iako je Državno tužilaštvo Hrvatske u međuvremenu izvršilo reviziju, broj je povećan na nešto više od 1.200, potvrdili su u Tužilaštvu Srbije za ratne zločine.

Tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević navodi da ti postupci i dalje imaju političku konotaciju i ističe da je riječ o predmetima u kojima su optuženi mještani cijelih zaseoka.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, na spisku “tajnih optužnica” Državnog tužilaštva Hrvatske od 2010. godine nalazi se 1.549 osoba.

Da ni sami Hrvati nisu sigurni ko je na tim spiskovima, pokazuje i slučaj hrvatskog generala, koji je prije izvjesnog vremena zvao direktora “Veritasa” Savu Štrpca i pitao da li je na spisku jedan njegov prijatelj Srbin, jer to u Hrvatskoj nije mogao da sazna, piše list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana