"Zagreb da privede pravdi odgovorne za zločine nad Srbima"

Srna
"Zagreb da privede pravdi odgovorne za zločine nad Srbima"

BEOGRAD - Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica na prostoru bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija) zatražila je da nadležni organi Hrvatske privedu pravdi naredbodavce, organizatore i izvršioce ratnih zločina nad nevinim srpskim civilima u Zapadnoj Slavoniji u akciji „Bljesak“.

U saopštenju ove srpske koordinacije ističe se da ni poslije 25 godina niko nije odgovarao za masovne i organizovane zločine nad Srbima u hrvatskoj akciji „Bljesak“, u kojoj je 1. maja 1995. godine ubijeno 283 ili nestalo Srba, većinom civila (57 žena i devet djece), a 15.000 ih je protjerano.

Iz Srpske koordinacije zahtijevaju da, umjesto što više od 20 godina hrvatski državni vrh svake godine slave „Bljesak“, zvaničnici Hrvatske osude zločine koji su počinjeni u ovoj akciji, da upute javno izvinjenje porodicama žrtava i da izvršioce privedu pravdi.

U saopštenju se napominje da bez toga i bez jasnog suočavanja sa prošlošću nije moguće moguće uspostaviti iole normalne međunacionalne odnose hrvatskog i srpskog naroda.

Srpska koordinacija sa žaljenjem konstatuje da su ideologija i duh ustaškog pozdrava „za dom spremni“ još živi u Hrvatskoj.

„Ta ideologija je ubila mnoge civile u navedenoj akciji, među kojima i dvadeset dva srpska civila u selu Medari, od kojih jedanaest žena i troje dece od sedam, osam i 11 godina“, ukazuje se u saopštenju.

Srpska koordinacija još jednom ističe da u Hrvatskoj, prema evidenciji članica Srpske koordinacije, više od 1.800 lica srpske nacionalnosti još ima status nestalih.

„Hrvatska do danas odbija da ekshumira poznata grobna mesta u kojima se nalaze posmrtni ostaci srpskih žrtava, uprkos nedavnim obećanjima, koja je porodicama žrtava svojevremeno dala bivši predsednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović“, napominje iz Koordinacije.

Svaka civilizovana i demokratska država, odavno bi, ističe se u saopštenju, već omogućila porodicama da barem dostojno sahrane svoje mrtve.

„Istrajavanje u tome da mrtvi Srbi ne budu ekshumirani neće umanjiti zločine, niti dovesti do toga da oni budu zaboravljeni, kao što ni proslavljanje akcije Bljesak i slavljenje zločinaca neće dovesti do aboliranja zločina i preko potrebnog pomirenja“, navode iz Srpske koordinacije.

U napadu hrvatskih paravojnih, vojnih i policijskih snaga na Zapadnu Slavoniju, područje pod zaštitom snaga Unprofora, koju je Hrvatska nazvala akcijom „Bljesak“ 1. maja 1995. godine za samo 36 časova ubijeno je 283 ili nestalo Srba, većinom civila /57 žena i devet djece/, a 15.000 ih je protjerano.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana