Vukovar: Ponovo skinuta tabla s ćirilicom

Tanjug
Vukovar: Ponovo skinuta tabla s ćirilicom

Vukovar - U subotu oko 21 sat sa zgrade državne uprave u Vukovaru ponovo je skinuta ćirilična tabla.

Zagrebački “Večernji list” je na svom portal objavio da počinioci ovog nedjela za sada nisu poznati.

Poslije višenedjeljnog natezanja, Milanović je u četvrtak uveče boravio u Vukovaru i sa protivnicima ćirilice, okupljenim oko Stožera (štaba) branitelja hrvatskog Vukovara, na sastanku koji je trajao gotovo četiri sata dogovorio da povuče policiju i da ukloni barikade koje su obezbjebđivale zgrade na kojima se nalaze dvojezični natpisi.

Naredni sastanak s protivnicima ćirilice u proširenom sastavu bio je dogovoren za 24. oktobar u Zagrebu, a njemu bi trebalo da prisustvuje i predsjednik Ivo Josipović koji je, inače, pozdravio povlačenje policije i čeličnih barikada, kao i dogovor premijera s vukovarskim braniteljima. Sastanak premijera s protivnicima ćirilice u Vukovaru i njihov dogovor o povlačenju policije i barikada pozdravili su i predstavnici Srba u Hrvatskoj.

Ranije sinoć, proitvnici ćirilice koji sebe nazivaju braniteljima hrvatskog Vukovara demantovali su medijske navode da je s premijerom dogovoreno da se dvojezične ploče više ne uklanjaju.

Branitelji poručuju da niti mogu, niti hoće da čuvaju, prema njihovom mišljenju, protivustavno i protivzakonito postavljene predmete.

“Štab za odbranu hrvatskog Vukovara nije s vladom i njenim predsjednikom postigao dogovor da se dvojezične ploče više neće uklanjati. To je izmišljotina”, saopštio je “Štab za odbranu hrvatskog Vukovara”, prenijeli su hrvatski mediji.

Dvojezične ploče na zgradama lokalne samouprave postavljene su u Vukovaoru prije nešto više od mjesec dana uz velike incidente i sukobe policije s protivnicima ćiriličnih natpisa.

Od tada do sinoć ćirilične ploče su više puta skidane i vraćane, uprkos porukama hrvatskog državnog vrha da se Zakon o pravu manjina mora sprovoditi.

Srbi u Vukovaru stekli su pravo na zvanicnu primjenu ćiriličnog pisma nakon popisa 2011. godine koji je pokazao da u tom gradu Srbi čine više od trećine stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana