Vukovar: Podjela na dvije Hrvatske

Jutarnji list, Tanjug
Vukovar: Podjela na dvije Hrvatske

Vukovar - Hrvatski državni vrh odustao od kolone sjećanja u Vukovaru, prilikom obeležavanja 22 godine od ulaska JNA u taj grad, nakon što je formirana "nezvanična" kolona.

Zvaničnici su danima najavljivali da će u Vukovaru biti formirana jedna kolona, ali je sat prije početka protokola postalo jasno da će biti podjele.

Brojnijoj, nezvaničnoj koloni "Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara", tokom šetnje su se priključili mnogi iz "državne kolone", a državni vrh je zatim i potpuno odustao od "kolone sjećanja".

Nešto prije 10 časova u Vukovar su stigli generali Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak i priključili se koloni koju je organizovao "Štab za odbranu hrvatskog Vukovara" i oni, samim tim, nisu dio službenog protokola. U toj koloni je i hrvatski pjevač Marko Perković Tompson, čiji su koncerti poznati po ustaškoj ikonografiji i ustaškim pjesmama.

Drugi dio, odnosno zvanična kolona, formirana je u 10 časova ispred vukovarske bolnice. U toj koloni su bili kompletna hrvatska vlada, predsjednik države, predsjednik Sabora, saborski zastupnici, strani ambasadori i počasne zvanice, kao i predstavnici Srpskog narodnog vijeća.

"Neslužbena kolona" krenula je iz Županijske ulice, nakon okupljanja u 10 časova, a zatim je u jednom trenutku presjekla put zvaničnoj koloni i blokirala ju je.

"Na ovakav način se može organizovati svako ko ovo vidi kao utakmicu. Ovo za mene nije utakmica, neka je igraju sami", rekao je hrvatski premijer Milanović.

Tada su, kako javlja Dnevnik.hr mnogi građani prešli u kolonu "Štaba za odbranu", a državni vrh je odustao od kolone i krenuo na polaganje vijenaca.

"Insistiranje bi značilo inaćenje u trenutku kada nam inaćenje ne treba i u trenutku kada bi svi trebalo da imaju osjećaj poštovanja, a ne osjećaj inaćenja", rekao je Josipović.

"Svi su u Vukovaru okrenuli leđa Josipoviću, Milanoviću i Vladi", piše hrvatski index.hr.

Podjelom kolone na dva dijela, "Štab za odbranu hrvatskog Vukovara", koji je prethodnih mjeseci protestovao zbog postavljanja dvojezičnih tabli u tom gradu, ostvario je svoju raniju najavu "da će se vidjeti šta je vukovarska, a šta nevukovarska Hrvatska".

Takvu situaciju predsjednik Hrvatske Ivo Josipović nije želio da komentariše, već je samo kratko izjavio da je najvažnije "da su svi danas tamo i da treba da se sete onih koji su dali najveću žrtvu za slobodu. Stvar je svakoga na koji način će to obilježiti."

U Vukovaru su i predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV), predvođeni predsjednikom Miloradom Pupovcem. Oni će položiti vijence za sve vukovarske žrtve, kako Hrvate tako i Srbe, koji su stradali u ratnoj 1991. godini.

U gradu je primetno prisustvo većeg broja policajaca. Prema podacima vukovarske policije, na osiguranju kolona je angažovano 250 policijskih službenika, a za osiguravanje javnoga reda i mira zaduženo je i 150 redara, članova vukovarskih braniteljskih udruženja.

 

Gotovina: Hag i rat su istorija

"Ja sam tada, te bio na zapadno-slavonskom ratištu. Kada smo čuli za pad Vukovara, bilo nam je to psihološki jako teško podnijeti. Ali uzdigli smo se, ustrojili i uspjeli. Uspjećemo i danas i sutra. Hag pripada istoriji i domovinski rat pripada istoriji. Uređeno demokratsko društvo, ekonomski prosperitet, to je ono što nam danas treba. I to možemo postići samo ako budemo svi zajedno", rekao je Gotovina za HRT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana